wtorek, 19 stycznia 2016

Kremowy sernik z bezą

Efektowny, pyszny- dla mnie sernik idealny. Kremowa masa serowa na czekoladowym spodzie z dodatkiem bezy, orzechów i dżemu pomarańczowego. Koniecznie spróbujcie!:) 
Źródło: kwestia smaku


Składniki: (tortownica 24 cm)
Spód:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 g masła (miekkiego)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki mielonych migdałych
Masa serowa: 
  • 500 g twarogu sernikowego,
  • 500 g mascaropone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 5 jajak + 2 żółtka (białka wykorzystamy do bezy)
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki (36%)
Wierzch:
  • słoik dżemu pomarańczowego
  • orzechy włoskie
  • beza: 
    • 2 białka 
    • 120 g cukru
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: 
Spód
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
  2. Dno tortownicy  wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem. 
  3. Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka, dodać pokrojone masło oraz cukier i roztopić na małym ogniu ciągle mieszając. 
  4. Odstawić z ognia, ostudzić. 
  5. Dodać jajko i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę, wymieszać. 
  6. Na koniec dodać mielone orzechy i wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię. 
  7. Wstawić do piekarnika i piec przez 8 - 9 minut. Wyjąć z piekarnika- nie wyłączać go.
Masa serowa: 
  1. Do misy włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone, mąką, cukrem oraz ekstratem z wanilii (można użyć cukru wanilinowego). Miksować przez około 1-2 minuty na minimalnych obrotach, aż masa będzie gładka.
  2. Wbijać po jednym jajka miksując wolno i na małych obrotach przez około 15 sekund po każdym dodanym jajku, następnie dodawać żółtka i śmietankę i również zmiksować tylko do połączenia się składników. 
  3. Masę wyłożyć na spód. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut. Na około 15 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
Wierzch: 
  1. Beza: Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier (po łyżce) cały czas długo miksując po każdej porcji cukru. Po dodaniu cukru miksować jeszcze przez około 3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na minutę przed końcem ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. 
  2. Wyjąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni dżem pomarańczowy. 
  3. Wyłożyć pianę z białek oraz posypać orzechami włoskimi. 
  4. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze bezę przez 30 minut.
Sernik wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić. Zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc lub minimum 8 godzin. Sernik trzymać w lodówce bez obręczy i bez przykrycia. Kroić ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly