piątek, 13 marca 2015

Beza karmelowa z kremem kawowym


Doskonała forma deseru! 
Uwielbiam te beziki i bardzo często je robię. Lekki krem czekoladowy z nutą kawową i beza- dla mnie połączenie idealne. Z pewnością pokochacie ten przepis.


Źródło: kingaparuzel.pl


Gniazda bezowe:
Składniki:
  •  2 duże białka o temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki drobnego cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ⅛ łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:
  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 150º C  (funkcja grzania góra-dół) 
  2. W misce ubij 2 białka na najwyższych obrotach (przez ok. 2 min), dodaj szczyptę soli i zmniejsz obroty na średnie
  3. Do ubitej piany dodawaj po łyżce cukru na 1 minutę ubijania. Ubijaj ąż piana będzie sztywna i błyszcząca a cukier idealnie się rozpuści.
  4. Na samym końcu dodaj łyżeczkę ekstraktu i zmiksuj.
  5. Przy pomocy szprycy cukierniczej uformuj gniazda bezowe (średnica ok. 5-6 cm)
  6. Wstaw do piekarnika i susz około 50 min. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i studź je w nim do momentu kiedy piec osiągnie temperaturę otoczenia.

Krem czekoladowo-kawowy
Składniki:
  • 200 g śmietany 36%
  • 200 g mascarpone
  • 4 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka kawy instant
  • 1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:

  1. Śmietanę ubij do prawie sztywnej konsystencji.
  2. Dodaj mascarpone, kakao, cukier, kawę i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na gładki, jednolity krem uważając aby nie robić tego za długo ponieważ mogą pojawić się gródki masła.
  3. Wypełnij kremem przygotowane bezy

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly