piątek, 18 maja 2012

Sernik Anetki

delikatny sernik


Mój dom dzieli się na dwa obozy: miłośników serników i zdeklarowanych jego wrogów. Ten sernik, swoją delikatnością trafił w kubki smakowe zarówno przedstawicieli pierwszego, jak i drugiego obozu:) 
Przepis na to cudo zdradziła mi moja znajoma, której serdecznie dziękuję:)

Składniki: ( na blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm)
  • 8 jaj,
  • 3 budynie waniliowe bez cukru (ew. 2 duże),
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 0,4 l śmietany 18%,
  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 1,5 szklanki cukru
  • opakowanie herbatników

Przygotowanie:
Na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki.
W dużej misce ucieramy żółtka z serem i cukrem. Dodajemy budynie, mleko, olej, śmietanę i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Tak powstałą masę wlewamy do blachy. Całość pieczemy w temp. 180°C przez 1 h. Po upieczeniu zostawimy na 10 min. w wyłączonym piekarniku.




Smacznego!


13 komentarzy:

  1. mniammm...wspaniale wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki całe nie piekłam sernika. Trzeba będzie to wkrótce nadrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda strasznie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. do mnie tez trafil, tym bardziej, ze jestem zdeklarowanym sernikozercą. Bardzo mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, tak lekko i bardzo smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda nieziemsko! ciekawy przepis - muszę spróbować więc trafia do folderu - "MUSY do zrobienia":)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super sernik, puszysty, delikatny i pewnie przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo proszę o podanie na jaką blachę jest ten sernik?

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj miałam okazję jeść to ciacho - jest po prostu przepyszne, mięciutki, puszysty, delikatny serniczek mniam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly