piątek, 3 sierpnia 2012

Ciasto cynamonowe z jabłkami

ciasto amerykańskie
To ciasto z pewnością pokochają wielbiciele cynamonu. Cynamon i jabłko z dodatkiem rodzynek i orzechów - wszystko to w jednym kawałku ciasta! Spróbujcie koniecznie:) 


Składniki:
  • 4-5 jabłek (najlepiej twardych i lekko kwaśnych)
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich (lub innych bakalii)
  • 4 łyżki cynamonu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 duże jajka (lub 3 małe)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
Przygotowanie:
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Pokrojone w kostkę jabłka wrzucamy do miski i zasypujemy je 1/2 szklanki cukru. Odstawiamy na ok. 15 min (jabłka muszą puścić sok). 
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, gdy napęcznieją- odsączamy, a orzechy drobno siekamy.

Na jabłka wykładamy kolejno: odsączone rodzynki, orzechy, cynamon, pozostały cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, jajka, mleko oraz olej (nie zmieniamy kolejności składników). Całość odstawimy na 30 min, a następnie dokładnie mieszamy. 

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.  Wylewamy ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy przez 40 min. 

Gotowe ciasto możemy przed podaniem posypać cukrem pudrem bądź udekorować bakaliami.

placek z jabłkami

Ciasto z orzechami i jabłkiem

Ciasto z jabłkami


3 komentarze:

  1. świetny pomysł na ciasto, gdy jabłek jest zbyt dużo a nie chce się gnieść kruchego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie ostatnio w kuchni też bardzo cynamonowo :) ciacho prezentuje się znakomicie! Lubię ciacha na oleju bo się je szybko robi :) (serce zresztą też lubi, bo olej rzepakowy obniża cholesterol)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam dzisiaj, jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly