sobota, 6 października 2012

Skubaniec (Pleśniak)

Pleśniak 

Pewnie już zauważyliście, że jestem miłośniczką małych form. Uwielbiam piec babeczki, bułeczki, a także zamieniać dom w małą fabrykę czekoladek. Dzisiaj jednak robię wyjątek i proponuje Wam coś w wersji "maxi":)
Skubaniec, niektórym znany pod nazwą "Pleśniak" to klasyk polskich stołów. I choć jadłam go wiele razy, to  jednak nigdy nie piekłam go samodzielnie- aż do dziś.

Składniki: (na blachę o wymiarach 23 cm x 28 cm)
  • kostka masła (200 g)
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru + 3 łyżki
  • 1
    ½ 
    łyżki kakao
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Ciasto: Zagnieść ze sobą mąkę, masło, proszek do pieczenia, żółtka oraz 3 łyżki cukru. Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z części dosypać kakao i dokładnie zagnieść. Każdą część umieścić w lodówce na ok. 1 godzinę (jeśli zależy Wam na czasie możecie włożyć ciasto na 15 min do zamrażalnika).
Piana: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać ¾ szklanki cukru cały czas miksując.

Na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy należy zetrzeć (na najgrubszych oczkach tarki) jedną część jasnego ciasta. 

Następnie rozprowadzić grubą warstwę dżemu porzeczkowego. Na dżem zetrzeć ciemną (kakaową) część ciasta i ułożyć na niej warstwę piany. 



Na wierzch zetrzeć ostatnią jasną część ciasta.



Całość piec w temperaturze 180° C przez 50 min.



Smacznego!





6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly