wtorek, 20 listopada 2012

Pączki z konfiturą różaną

Domowe pączki
Klasyka gatunku-czyli Pan Pączek:) 
Pączki możemy teraz spotkać w różnej postaci: polane lukrem lub obsypane cukrem pudrem, nadziane budyniem, likierem a nawet serem. Dla mnie jednak najlepszy pączek to ten wypełniony konfiturą różaną.


Uwaga! Pączki które przedstawiam Wam dzisiaj mają jedną wadę- trudno zatrzymać się na jednym:)
Źródło: Polska gotuje, Nr 1/2012, s.9

Składniki (na ok. 30 szt)

  • 800 g mąki
  • 100 g świeżych drożdży
  • 350 ml wody
  • ½ szklanki cukru
  • 50 ml oleju
  • 4 kostki smalcu
  • konfitura różana 
Przygotowanie: 
  1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w wodzie. Dodajemy olej i mąkę i wyrabiamy. Ciasto  wkładamy do lodówki na ok. 1 h.
  2. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy lekko zwiększy swoją objętość delikatnie szklanką zaznaczmy na połowie ciasta krążki.
  3. Na zaznaczonych szklanką krążkach układamy konfiturę różaną (w centralnym punkcie). Przykrywamy drugą połową ciasta- Nie dociskamy! Przy użyciu szklanki wykrawamy krążki - tak, by wybrzuszenie z nadzieniem znajdowało się po środku. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
  4. W dość szerokim garnku rozpuszczamy 4 kostki smalcu. Wkładamy wyrośnięte pączki (po 4-5 szt. jednocześnie). Smażymy na złoty kolor i odwracamy widelcem na drugą stronę. (Jeśli tłuszcz jest dobrze rozgrzany smażenie trwa 3-4 min)
  5. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem 
Lukier:
150 g cukru pudru
3 łyżki soku cytrynowego (można pół na pół z wodą)

Składniki wymieszać, ewentualnie dolać soku lub dosypać cukru pudru dla uzyskania odpowiedniej gęstości.


Pączki z różanym nadzieniem

Pączki

Pączki z lukrem


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pączki z inną konfiturą niż różana dla mnie nie istnieją :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej! Wyróżniłam Cię w programie Liebster Blog! Zapraszam do zabawy, pytania na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly