piątek, 7 grudnia 2012

Muffiny z żurawiną

Babeczki z żurawiną
Do muffinów nie trzeba przekonywać nikogo... Jeśli macie ochotę na coś, co jest szybkie, łatwe i smaczne- to przepis dla Was:) Żurawina nadaje tym babeczkom charakteru, a przypruszone cukrem pudrem "łebki" muffinków przypominają płatki śniegu i wprowadzają delikatnie zimowy nastrój:) 

Źródło: Make cooking easier

Składniki:
  • 250 g świeżej lub mrożonej* żurawiny 
  • 3 łyżki cukru 
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 175 g cukru pudru + cukier puder do dekoracji

 Przygotowanie:
  1. Umytą żurawinę zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy.
  2. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. 
  3. W odrębnym naczyniu ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy jajka oraz mleko -  miksujemy. Całość łączymy z mieszanką mąki, proszku do pieczenia oraz soli przy użyciu drewnianej łyżki. Na koniec dosypujemy żurawinę i delikatnie mieszamy.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180° C. Foremki na muffiny wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 min. 
  5. Gotowe muffiny przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

*Zamrożoną żurawinę należy wcześniej rozmrozić

Babeczki z żurawiną

Żurawinowe muffinki


6 komentarzy:

  1. Faktycznie kojarzą się ze świętami. Pycha. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie i tak delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne!zapraszam do mnie http://wkuchniuli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyprobowalam tyle ze suszona zyraine dalam:) wyslo super - prżepis swietny jak na muffiny prystlo/ latwy, przyjmny i swietnie smakuje
    Tak samo muffiny kaowe tez juz kilka razy robilam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że muffiny się udały i smakowały:) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly