Norymberskie pierniki na opłatkach znajdują się w mojej "pierniczkowej czołówce":) Jestem ich wielką fanką (z resztą nie tylko ja). Pyszne, słodkie -znikają naprawdę szybko... Z pewnością do świąt doczekają się powtórki.
Gorąco polecam:)
Źródło: Cukiernicze Kreacje
Składniki (na ok. 35 szt.)
- 250 g brązowego cukru
- 4 jajka
- 50 g kandyzowanej skórki z cytryny
- 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki amoniaku
- 1 łyżeczka wody
- 75 g posiekanych migdałów (można użyć także mieszanki orzechów)
- 75 g drobno zmielonych migdałów
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Dodatkowo:
- opłatki (andruty-tj, cienkie, lekko słodkie wafle) potrzebujemy ok. 3 paczek andrutów, z których wycinamy zwykła foremką okręgi o średnicy ok 7 cm
Polewa lukrowa:
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki jasnego rumu
- 2 łyżki Porto
Przygotowanie:
- Mąkę łączymy z przyprawą do piernika oraz zmielonymi migdałami.
- Amoniak rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy.
- W dużej misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy posiekane skórki z owoców. Następnie do masy wlewamy rozpuszczony amoniak. Dodajemy posiekane migdały oraz mąkę z dodatkami. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5 h
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub matą silikonową) układamy opłatki, na których umieszczamy ciasto piernikowe. Ciasto pozostawiamy na noc. (Ciasto wypełni całkowicie opłatki, dlatego nie musimy starannie rozsmarowywać ciasta po okręgach)
- Pierniczki pieczemy w nagrzanym do 160-165°C przez 20 min.
- Robimy lukier łącząc wszystkie składniki.
- Gorące pierniczki polewamy lukrem.
Smacznego!
Wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńNie tylko wyglądają:) One naprawdę są pyszne:)
UsuńŚlicznie Ci to wyszło :)
OdpowiedzUsuńPierniczki są przepyszne, oblane czekoladą mniam :) przepis należy już do moich ulubionych :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń