Prosto!
Ekspresowo!
Smacznie!
Szybkie paluchy z makiem, to słodka przekąska, którą zdąrzycie zrobić nawet jeśli Wasi goście są już w drodze. Przygotowanie zajmuje 10 min- pieczenie- też 10. Przekonałam Was?:)
Źródło przepisu: Czym pachnie u Żaków
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 100 g masy makowej
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 4 posiekanych orzechów (użyłam włoskich)
- 4 łyżki mleka
Rozwałkować arkusze ciasta francuskiego. Jeden arkusz posmarować mlekiem. Następnie równomiernie posmarować masą makową, posypać kandyzowaną skórką i orzechami. Całość przykryć drugim arkuszem ciasta i docisnąć, a następnie pokroić wzdłuż krótszej krawędzi na paski o szerokości 1 cm. Pasek chwycić za dwa końce i obkręcać w przeciwnych kierunkach (tak, aby powstał świderek).
Świetne! Już wiem, że będą smakować moim domowym łasuchom :) Wszystkiego dobrego!
OdpowiedzUsuńSuper sprytny przepis. Muszę zrobić, mam masę makową. Właśnie czegoś takiego szukałam:-).
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że akurat trafiłam:) Życzę udanej zabawy w kuchni;)
Usuń