Znikały w takim tempie, że z trudem udało mi się zrobić im zdjęcia:) Czy to wystarczająca reklama? Myślę, że tak:)
Przepis znaleziony w książce "Fika" zakupionej w znanej szwedzkiej sieciówce:)Składniki: (na 4 blachy bułeczek)
- 75 g świeżych drożdży
- 500 ml mleka
- 1,5 kg mąki
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka kardamonu
Nadzienie cynamonowe:
- 100 g marcepanu
- 100 g masła
- 125 g cukru pudru
- 2,5 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 1 jajko
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki wody
- cukier perlisty (do ozdoby)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy przygotować wcześniej, tak, by uzyskały temperaturę pokojową.
Ciasto:
Pokruszone drożdże umieścić w dużej misce. Wlać mleko (o temp. pokojowej) i mieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę, masło pokrojone w kawałki, cukier, jajka, sól i kardamon. Ciasto wyrobić. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min, do podwojenia objętości .
Nadzienie:
Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Utrzeć z pozostałymi składnikami.
Wyrośnięte ciasto ponownie ugnieść i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży prostokąt. Rozprowadzić nadzienie i zrolować ciasto wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić na 2-3 centymetrowe plasterki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min.
Nagrzać piekarnik do 250 C
Ubić jajko z solą i wodą, a następnie delikatnie posmarować bułeczki (najlepiej użyć do tego pędzelka).
Posypać cukrem perlistym i piec na środkowej półce piekarnik przez 7-8 min.
Smacznego!
Ojej uwielbiam wręcz te bułeczki! A ich zapach jest najpiękniejszy!
OdpowiedzUsuńnajlepsze!
OdpowiedzUsuńProstota zawsze smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuń