środa, 23 stycznia 2013

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki drożdżowe z cynamonem
Znikały w takim tempie, że z trudem udało mi się zrobić im zdjęcia:) Czy to wystarczająca reklama? Myślę, że tak:)
Polecam:)
Przepis znaleziony w książce "Fika" zakupionej w znanej szwedzkiej sieciówce:)


Składniki: (na 4 blachy bułeczek)
  • 75 g świeżych drożdży
  • 500 ml mleka
  • 1,5 kg mąki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka kardamonu
Nadzienie cynamonowe:
  • 100 g marcepanu
  • 100 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 2,5 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki wody
  • cukier perlisty (do ozdoby)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy przygotować wcześniej, tak, by uzyskały temperaturę pokojową.
Ciasto:
Pokruszone drożdże umieścić w dużej misce. Wlać mleko (o temp. pokojowej) i mieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę, masło pokrojone w kawałki, cukier, jajka, sól i kardamon. Ciasto wyrobić. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min, do podwojenia objętości . 

Nadzienie:
Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Utrzeć z pozostałymi składnikami. 

Wyrośnięte ciasto ponownie ugnieść i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży prostokąt. Rozprowadzić nadzienie i zrolować ciasto wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić na 2-3 centymetrowe plasterki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. 

Nagrzać piekarnik do 250 C

Ubić jajko z solą i wodą, a następnie delikatnie posmarować bułeczki (najlepiej użyć do tego pędzelka).
Posypać cukrem perlistym i piec na środkowej półce piekarnik przez 7-8 min.  
Bułeczki drożdżowe z cynamonem i marcepanem

Bułeczki z IKEA

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ojej uwielbiam wręcz te bułeczki! A ich zapach jest najpiękniejszy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prostota zawsze smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly