sobota, 5 stycznia 2013

Keks z bakaliami

To był mój "keksowy debiut"- uważam, że udany:) Jeśli macie ochotę na mnóstwo bakalii w jednym ciachu to ten przepis jest właśnie dla Was:)


Źródło: gzik i pyry

Składniki: (2 keksówki o wymiarach  8 cm x 20 cm)
  • 250 g masła .
  • 200 g cukru
  • 300 g mąki (dałam 250 g)
  • 400 g mieszanki bakalii (może kupić gotową lub zrobić samemu)
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki rumu
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C.

W mniejszej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek i sól.
W odrębnym (większym) naczyniu ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy kolejno jajka- miksujemy. Następnie dodajemy rum oraz stopniowo wsypujemy mąkę z dodatkami - całość mieszamy.
Na koniec dodajemy bakalie (może dodatkowo wymieszać je z łyżką mąki) i łączymy z ciastem za pomocą drewnianej łyżki.  
Ciasto umieszczamy w foremkach keksowych wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50 min.

Upieczone i wystudzone ciasto zawijamy folią spożywczą i przechowujemy w suchym miejscu przez 2 dni.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Keks świąteczny

Keks z owocami

Smacznego !

1 komentarz:

  1. Jutro robię taką bakaliadę! Cały tydzień za mną chodzi! Przepis wydaje się jak znalazł!
    Zapraszam również do mnie! Mam kilka fajnych przepisów, tylko i wyłącznie z Grecji!
    Pozdrawiam!
    dorota
    http://salatkapogrecku.blogspot.gr/
    (pod zakładką "grecka kuchnia i jedzenie...")

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly