Źródło: gzik i pyry
Składniki: (2 keksówki o wymiarach 8 cm x 20 cm)
- 250 g masła .
- 200 g cukru
- 300 g mąki (dałam 250 g)
- 400 g mieszanki bakalii (może kupić gotową lub zrobić samemu)
- 5 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki rumu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C.
W mniejszej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek i sól.
W odrębnym (większym) naczyniu ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy kolejno jajka- miksujemy. Następnie dodajemy rum oraz stopniowo wsypujemy mąkę z dodatkami - całość mieszamy.
Na koniec dodajemy bakalie (może dodatkowo wymieszać je z łyżką mąki) i łączymy z ciastem za pomocą drewnianej łyżki.
Ciasto umieszczamy w foremkach keksowych wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50 min.
Upieczone i wystudzone ciasto zawijamy folią spożywczą i przechowujemy w suchym miejscu przez 2 dni.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego !
Jutro robię taką bakaliadę! Cały tydzień za mną chodzi! Przepis wydaje się jak znalazł!
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie! Mam kilka fajnych przepisów, tylko i wyłącznie z Grecji!
Pozdrawiam!
dorota
http://salatkapogrecku.blogspot.gr/
(pod zakładką "grecka kuchnia i jedzenie...")