Te ciastka chodziły za mną od dawna i w końcu w tym roku zdecydowałam się nie odkładać ich produkcji na później tylko zakasałam rękawy i wzięłam się do pracy!:) Żurawina i pistację stanowią naprawdę zgrany duet.
Źródło: Bea w kuchni
Składniki:
- 175 g masła
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka
- 250 g mąki
- 30 g posiekanych pistacji
- 40 g posiekanej suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Masło ucieramy. Następnie dodajemy: cukier puder, sól, mleko i ucieramy do białości. Do masy dodajemy drobno posiekane pistacje, żurawinę oraz mąkę. Całość mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części, z każdej z nich formułujemy walec o średnicy 4 cm. Walce owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na ok. 20-30 min.
Po tym czasie walec kroimy na "plasterki" o grubości ok 5 mm i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (bądź matą silikonową) Jeśli macie problem z "odkrojeniem plasterków" możecie rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać krążki za pomocą szklanki
Ciasteczka pieczemy w temp. 200 C przez 10-12 min.
Smacznego!
wyglądają cudnie. piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńwyglądają fajnie...żurawina w ciastach zawsze dobrze smakuje. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńA przy okazji myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
Gotuj sezonowo!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo