wtorek, 12 lutego 2013

Faworki (Chrust)

Ostatki!!! 
Faworki są idealne dla tych, którzy potrzebują się wyżyć, ponieważ ciasto trzeba dobrze "zbić" wałkiem:) 

Te pochodzą z bloga Ale babka i- jak dla mnie - są doskonałe! ...Delikatne... idealne...

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 8 żółtek
  • 2 łyżki spirytusu (ew. czystej wódki lub octu)
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 7-8 łyżek kwaśnej śmietany 
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 kostki smalcu
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy. Stopniowo dodajemy pozostałe składnik (gęstość ciasta regulujemy śmietaną - powinniśmy otrzymać ciasto jak na makaron). 
Ciasto wyrabiamy i przy pomocy wałka "tłuczemy" (dzięki temu faworki będą lekkie i kruche).
Przygotowane ciasto wkładamy na ok. 1/2 h do lodówki. 
Po tym czasie wałkujemy cieniutko ciasto (najlepiej podzielić ciasto na 3 części i rozwałkowywać je partiami)
Rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o długości 10 cm i szerokości 4 cm (mogą być mniejsze). Na środku robimy nacięcie przez które przewijamy końcówkę tak, by nadać faworkom odpowiedni  kształt. 
Smażymy na gorącym tłuszczu.
Wysmażone faworki osuszamy na ręczniku papierowym przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly