wtorek, 16 kwietnia 2013

Keks II


Keks z bakaliami



Keks, czyli ciasto nafaszerowane bakaliami- a przez to barwne i cudownie prezentujące się na talerzu. Niesamowicie proste w wykonaniu i choć kojarzy się głównie ze świętami to polecam go do kawy również w powszednie popołudnia:) 
Przepis nadesłał  pan Zbigniew. Dziękuję:)

Składniki: (na 2 foremki keksowe)

  • szklanka mleka
  • 25 dkg masła lub margaryny
  • 3 szklanki mąki+ 2 łyżki do obtoczenia bakalii
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g mieszanki bakalii (można użyć gotowej lub zrobić samemu używając np. suszonych fig, moreli, żurawiny, kandyzowanych owoców i orzechów)

Przygotowanie: 
  1. Mleko zagotuj z masłem/margaryną , gorące wymieszaj z przesianą mąką. 
  2. Do wystudzonej masy dodaj utarte jaja  z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. 
  3. Cały czas mieszając dodawaj porcjami obtoczone w mące bakalie.
  4. Przełóż ciasto do 2 wyłożonych papierem do pieczenia foremek keksowych.
  5. Piec ok.1 godziny w temp. 190 stopni.
  6. Wystudzone ciasto udekorować lukrem bądź posypać cukrem pudrem


Lukier

Ok. szklanki cukru pudru wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny łyżką wody.
Wymieszać i malować keksy.
keks z bakaliami


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie. Lubię keks, ale kojarzy mi się typowo świątecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly