Ostatnio dostałam baaardzo dużo świeżych jeżyn. Część z nich włożyłam do rogalików, które już dobrze znacie - wyszły znakomite. Z części zrobiłam tę tartę. Mąka razowa nadaje jej charakteru. Jeśli macie dostęp do jeżyn- nie wahajcie się ani chwili!
Źródło: Moje Wypieki
Źródło: Moje Wypieki
Składniki: (na formę o średnicy 24 cm)
Ciasto kruche (razowe):
- 225 g mąki pszennej razowej
- 50 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g jeżyn
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ciasto:
- Masło posiekać wraz z mąką, cukrem i szczyptą soli, następnie wyrobić. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min.
- Formę do tarty wysmarować masłem.
- Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3.
- Większą częścią wylepić dno oraz boki formy.
- Schłodzić- następnie nakłuć widelcem.
- Tak przygotowane ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego fasolę lub ryż. Piec w temperaturze 190ºC przez 10 min. Zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 5-7 min.
- Wystudzić.
Nadzienie:
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i wyłożyć na wystudzony spód tarty.
Z reszty ciasta (1/3) wyciąć foremką do ciasteczek dowolne wzory (u mnie były to kwiatki i serduszka) lub rozwałkować w paseczki i ułożyć je na wierzchu tarty tworząc kratkę.
Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym do 190ºC piekarniku do uzyskania złotego koloru -20 min (bądź dłużej)
Gotowe ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)