niedziela, 8 września 2013

Ciasto ze śliwkami i kruszonką



Ciasto ze śliwkami to dla mnie oznaka nadchodzącej jesieni- ale skoro jesień prędzej czy później i tak do nas przyjdzie to chociaż przywitajmy ją słodko:)  Jeśli jeszcze nie macie ciasta do popołudniowej kawy- zabierajcie się do pracy:)



Źródło: Kwestia Smaku

Składniki: (Forma 28 x 38 cm)
Ciasto:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

  •   1/2 kostki masła (125 g)
  •   1 szklanka mąki
  •   1/2 szklanki cukru 
Dodatkowo:  
  • 800 g śliwek węgierek, bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki 
  • cukier puder do posypania 

 Przygotowanie:
  1. Kruszonka:   roztopić masło i ostudzić, następnie wymieszać z mąką i cukrem. Wstawić do lodówki. 
  2. Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło. Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę posmarować tłuszczem.
  3. Ciasto:  
    1. Za pomocą miksera ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut.
    2. nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, i krócej, do połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki (przecięciem do góry), posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut.
  5. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.




Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly