Ciasto ze śliwkami to dla mnie oznaka nadchodzącej jesieni- ale skoro jesień prędzej czy później i tak do nas przyjdzie to chociaż przywitajmy ją słodko:) Jeśli jeszcze nie macie ciasta do popołudniowej kawy- zabierajcie się do pracy:)
Źródło: Kwestia Smaku
Składniki: (Forma 28 x 38 cm)
Ciasto:
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 1/2 kostki masła (125 g)
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 800 g śliwek węgierek, bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Kruszonka: roztopić masło i ostudzić, następnie wymieszać z mąką i cukrem. Wstawić do lodówki.
- Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło. Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę posmarować tłuszczem.
- Ciasto:
- Za pomocą miksera ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut.
- nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, i krócej, do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki (przecięciem do góry), posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut.
- Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Idealne do niedzielnej kawki;)
OdpowiedzUsuń