sobota, 14 września 2013

Rogaliki z czekoladą i marcepanem


Pamiętacie jeszcze  ROGALIKI DROŻDŻOWE? Dzisiaj, te same, lecz w innej odsłonie. Urozmaicone marcepanem i czekoladą są równie dobre- szczególnie jeszcze ciepłe, kiedy czekolada rozpływa się w ustach...

Składniki: (na ok. 3 blachy rogalików)

  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kg mąki
  • 7 dkg drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g marcepanu
  • tabliczka czekolady
Dodatkowo:
  • 1 rozmącone jajko do posmarowania rogalików
  •  cukier perlisty do posypania
Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuść w letnim mleku.
  2. Do miski włóż margarynę, cukier, jaja oraz mąkę. Całość wymieszaj. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże i zagnieć.
  3. Ciasto włóż do miski wypełnionej wodą w temperaturze pokojowej (bez owijania) Czekaj aż wypłynie.
  4. Ponownie zagnieć ciasto i podziel na części.
  5. Każdą część kolejno  rozwałkuj -podsypując mąką- na grubość ok. 0,5 cm. Podziel na 8 części (jak pizzę), w efekcie uzyskasz 8 trójkątów. U podstawy trójkąta połóż kostkę czekolady oraz kawałek marcepanu i zwijaj od podstawy ku górze.
  6. Gotowe rogaliki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp grubym cukrem (użyłam perlistego, ale możecie użyć np. brązowego lub pominąć)
  7. Piecz 15 min. w temperaturze 180 C.
  8. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly