Poranek z filiżanką kawy i chałką to idealne rozpoczęcie dnia.
Sposobów na jej jedzenie jest wiele, jedni uwielbiają ją bez dodatków, inny jedzą w towarzystwie masła lub dżemu... Mi smakuje w każdym wydaniu.
Gorąco polecam:)
Źródło: my happy kitchen
Składniki (na 3 chałki):
- 4 jajka
- 125 g cukru
- 30 g drożdży świeżych
- 600 ml mleka
- 1200 g mąki pszennej
- 4 łyżki stopionego, klarowanego masła
- 2 łyżki skórki cytrynowej
- szczypta soli
- Ze szklanki mleka, łyżki cukru, dwóch łyżek mąki oraz drożdży robimy rozczyn- odstawiamy w ciepłe miejsce
- W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy powstały rozczyn, pozostałą mąkę oraz mleko. Wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy letnie, stopione masło, pianę z białek oraz skórkę cytrynową. Powstałe ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
- Wkładamy ciasto do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).
- Ciasto podzielić na 3 części - zapleść
- Zaplatanie:*
- Każdą część ciasta podzielić na 6 kolejnych. Z każdej uformować wałeczki o dł. ok.35 cm. Skleić górne końce zaczynając od prawej strony.
- Pierwszy wałeczek z prawej strony przełożyć na lewą stronę (tak aby leżał poziomo). To samo wykonać z pierwszym wałeczkiem leżącym po lewej stronie (pionowym)
- 4 pozostałe pionowe wałeczki rozsunąć delikatnie po 2 w każdą stronę, a na środku ułożyć lewy poziomy wałeczek.
- Przesunąć w jego miejsce pierwszy z prawej strony wałeczek - niech teraz on będzie w poziomie.
- Z lewej strony wziąć wałeczek i przełożyć go na prawą stronę w poziomie.
- Czynność powtarzać. Końcówki zlepić mocno i wsadzić pod spód.
- Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
- Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 25-30 min.
* Pomysł na zaplatanie wraz z instrukcją "obrazkową" znajdziecie tu
** Chałkę możemy zaplatać także w klasyczny warkocz.
Smacznego!
ja posypuję jeszcze przed upieczeniem z wierzchu cukrem perlistym , dzisiaj taką zajadaliśmy na śniadanie
OdpowiedzUsuńhttp://wkuchniuli.blogspot.com/2013/10/drozdzowa-maslana-buka.html
Świetny pomysł! Z pewnością wypróbuję:)
Usuń