Te ciasteczka robiłam aż 2 razy w ciągu jednego tygodnia. Dlaczego? Bo pierwsza tura nie doczekała się zdjęć:) Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem marcepanu.
Źródło: Moje wypieki
Składniki (3 blachy ciastek):
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 100 g masy marcepanowej
- 150 g masła
- 1 żółtko
- kilka kropel ekstraktu z migdałów
- Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na gładkie ciasto
- Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę (Ciasto można również pozostawić w lodówce do 3 dni).
- Wyjąć ciasto z lodóki, rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując lekko mąką.
- Foremką wycinać dowolne kształty ciasteczek.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną).
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Gotowe ciasteczka powinny zarumienić się po brzegach.
- Wystudzić na kratce.
Smacznego!
Uwielbiam ciacha w napisy :) sa super! U mnie też na blogu jest tego trochę :) A literki masz z Tchibo?
OdpowiedzUsuńLiterki kupiłam kiedyś w zestawie z foremką w sklepie internetowym aledobre.pl, ale w Tchibo też były dostępne
Usuń