sobota, 5 października 2013

Chałka



Poranek z filiżanką kawy i chałką to idealne rozpoczęcie dnia. 
Sposobów na jej jedzenie jest wiele, jedni uwielbiają ją bez dodatków, inny jedzą w towarzystwie masła lub dżemu... Mi smakuje w każdym wydaniu.

Gorąco polecam:)


Źródło: my happy kitchen
 
Składniki (na 3 chałki):
  • 4 jajka
  • 125 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych
  • 600 ml mleka
  • 1200 g mąki pszennej
  • 4 łyżki stopionego, klarowanego masła
  • 2 łyżki skórki cytrynowej
  • szczypta soli   
      + 1 rozkłócone z łyżką mleka jajko do posmarowania

  1. Ze szklanki mleka, łyżki cukru, dwóch łyżek mąki oraz drożdży robimy rozczyn- odstawiamy w ciepłe miejsce
  2. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  3. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy powstały rozczyn, pozostałą mąkę oraz mleko. Wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy letnie, stopione masło, pianę z białek oraz skórkę cytrynową. Powstałe ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
  4. Wkładamy ciasto do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).
  5. Ciasto podzielić na 3 części - zapleść
  6. Zaplatanie:*
    1. Każdą część ciasta podzielić na 6 kolejnych. Z każdej uformować wałeczki o dł. ok.35 cm. Skleić górne końce zaczynając od prawej strony.
    2. Pierwszy wałeczek z prawej strony przełożyć na lewą stronę (tak aby leżał poziomo). To samo wykonać z pierwszym wałeczkiem leżącym po lewej stronie (pionowym) 
    3. 4 pozostałe pionowe wałeczki rozsunąć delikatnie  po 2 w każdą stronę, a na środku ułożyć lewy poziomy wałeczek.
    4. Przesunąć w jego miejsce pierwszy z prawej strony wałeczek - niech teraz on będzie w poziomie.
    5. Z lewej strony wziąć wałeczek i przełożyć go na prawą stronę w poziomie. 
    6. Czynność powtarzać. Końcówki zlepić mocno i wsadzić pod spód.
  7. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  8. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 25-30 min.

*  Pomysł na zaplatanie wraz z instrukcją "obrazkową" znajdziecie tu
** Chałkę możemy zaplatać także w klasyczny warkocz.

Smacznego!





2 komentarze:

  1. ja posypuję jeszcze przed upieczeniem z wierzchu cukrem perlistym , dzisiaj taką zajadaliśmy na śniadanie

    http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/10/drozdzowa-maslana-buka.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly