poniedziałek, 7 października 2013

Drożdżówka ze śliwkami

Bułka ze śliwkami
O matko jakie dobre!!! I to właściwie mógłby być koniec opisu:)
Ciasto na te bułki zaliczam do czołówki najlepszych jakie robiłam. Śliwki w drożdżówce sprawdzają się rewelacyjnie. Dla mnie duet śliwki i ciasta drożdżowego nie wymaga żadnego towarzystwa ale jeśli nie wyobrażacie sobie słodkiej bułki bez lukru czy kruszonki to śmiało możecie wzbogacić przepis.


Źródło:
ciasto: tastefully
pomysł wykończenia:  daktyle w czekoladzie

Składniki: (na ok. 15 drożdżówek)

 Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 100 g stopionego letniego masła
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 500 g śliwek 
  • 1 rozmącone jajko do posmarowania ciasta


 Przygotowanie:

  1.  W misce ucieramy drożdże z 3 łyżkami cukru-tak, aby uzyskały płynną konsystencję. Dodajemy letnie mleko i 3 łyżki mąki-mieszamy, przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, rozmącone jajko, stopione masło, sół, 3 łyżki letniej wody, 2 łyżki cukru. 
  3. Całość dokładnie wyrabiamy (ciasto powinno być gładkie i elastyczne)
  4. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 h)
  5. Ciasto podzielić na 15 równych części. Z każdej części uformować placuszek przypominający jajko. Podzielić na 3 części, następnie boki podzielić na 2 części. 
  6. Na środku ułożyć cząstki śliwki.
  7. Boczne 2 paski skręcić wokół siebie-przylepić do końca środkowej części.
  8. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.
  9. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem.
  10. Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez ok. 15 min.


Te bułeczki smakują nawet najmniejszym łasuchom:)

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly