wtorek, 14 października 2014

Rolada biszkoptowa z jabłkami

rolada z biszkoptu

Jedno z najprostszych i najszybszych ciast. 
Jeśli szukacie pysznego ciasta, które zawsze się udaje-oto one:)Pamiętajcie jedynie o tym, że musi być zwijana na ciepło.
Ideala do popołudniowej kawy:)


Składniki: (na blachę wymiarach ok. 25 cm x 40 cm)
Biszkopt: 
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
Dodatkowo:
  • 5-6 jabłek
  • cynamon (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cynamonem.
  2. Przygotować biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając dodać cukier. Następnie-stale ubijając-stopniowo dodać żółtka . Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie (najlepiej użyć do tego sitka) wsypać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki!  
  3. Ciasto wylać na warstwę jabłek.
  4. Piec  45 min w temp. 160°C
  5. Po upieczeniu gorące ciasto wyjąć na czystą ściereczkę. (Przewracamy tak, by papier był na wierzchu)
  6. Zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę wzdłuż krótszego boku.
  7. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly