niedziela, 7 grudnia 2014

Miodownik / Stefanka

Stefanka
Jedni znają to ciasto pod nazwą  Stefanka , inni mówią na nie Miodownik. Niezależnie od nazwy uwielbiam je! Miodowe blaty, przełożone kremem na bazie kaszy manny. 
Ciasto należy zrobić z wyprzedzeniem (najlepiej smakuje po 2-3 dniach). Przechowywać w chłodnym miejscu, a gdy zmięknie - w lodówce (tj. po 2 dniach). 
Pięknie wygląda, dobrze się kroi i pysznie smakuje. Idealne na zbliżające się Święta i nie tylko :)


Składniki: (na blachę 24 x 24 cm)
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Krem:
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 750 ml mleka 2%
  • 120 g cukru
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa czekoladowa:
  • 150 g masła
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
posiekane orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie:
Ciasto:
  1. Masło posiekać z mąką wymieszaną z cukrem, solą i sodą oczyszczoną. 
  2. Dodać jaja i miód-szybko zagnieść do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
  3. Podzielić ciasto na 4 części. Każdą część owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C.
  5. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt blachy. (Najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia)
  6. Piec pojedynczo przez ok. 13-15 min. 
  7. Każdy blat wyjąć i wystudzić.
Krem:
  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę.
  2. W garnku ugotować mleko. Dodać cukier i kaszę - gotować ok. 4 minut cały czas mieszając-doprowadzić do zagotowania. (Masa powinna wyraźnie zgęstnieć i mieć konsystencję budyniu) 
  3. Zdjąć z ognia i wystudzić.
  4. Do masła dodać porcjami kaszę - cały czas miksujemy, aby masa była jednolita. Na koniec dodać ekstrakt.
Wykończenie ciasta:
Pierwszy blat ciasta najlepiej włożyć do blachy. Rozsmarować 1/3 masy. Położyć drugi blat i powtórzyć czynność. Na ostatni - czwarty blat wylać ciepłą-lecz nie gorącą polewę czekoladową i posypać orzechami włoskimi. 
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić i zagotować w rondelku.

Całkowicie wystudzone ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc)

Smacznego!


Źródło: Gazeta Moje Smaki Życia


1 komentarz:

  1. Uwielbiam to ciasto, musi znaleźć się na świątecznym stole.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly