niedziela, 28 grudnia 2014

Pierniczki (Przepyszne!)


Miękkie pierniki
Nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Chociaż nie jestem specjalistką w ich dekorowaniu-staram się jak mogę:) W tym roku na moim stole królowały pierniczki znalezione na blogu Czekoladą utkane.

Idealne w smaku!

Mają też dodatkową zaletę - szybko stają się miękkie (nawet już następnego dnia)


Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 400 g miodu
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 jajo
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Przygotowanie:

  1. W garnuszku roztopić masło z miodem. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Do miski przesiać przez sito mąkę, cukier puder, kakao, przyprawę korzenną i sodę-wymieszać.
  3. Dodać ostudzone masło z miodem oraz jajko-zagnieść.
  4. Ciasto włożyć na min. 30 min do lodówki.
  5. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wycinać dowolne kształty.
  6. Piec przez ok.7-8 min w temp. 180 stopni.
Pierniczki dekorujemy lukrem 
Składniki na lukier:
  • 2 białka
  • 340 g cukru pudru
Przygotowanie: białka zmiksować z cukrem do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Regulować gęstość lukru poprzez dodawanie cukru.

Pierniki z lukrem

Ciastka na boże Narodzenie



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pyszne musiały być :)
    A i dekoracje wyszły Ci bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly