poniedziałek, 29 grudnia 2014

Markizy korzenne z kremem advokatowym



Kruche ciasteczka  z dodatkiem przyprawy korzennej przełożone delikatnym kremem na bazie serka mascarpone z odrobiną likieru Advokat. Dla mnie bomba!


Źródło:caketime




Składniki: (ok. 20 szt)
Ciasteczka:
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 200g zimnego masła
  • 100g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 85 g białej czekolady
  • 2 łyżki likieru Advokat
Przygotowanie:
Ciasteczka
  1. Mąkę przesiać do miski z cukrem pudrem, przyprawą korzenną i solą.
  2. Dodać zimne masło-posiekać.
  3. Dodać żółtka i szybko zagnieść całość.
  4. Ciasto schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
  5. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać kształty. (jeśli decydujecie się na wyciskanie wzorów na markizach polecam włożyć je przed pieczeniem ponownie do lodówki - na 30 min. do 1 h)
  6. Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni.
  7. Piec 10-12 min.
Krem
  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (tj. w garnuszku nad gorącą wodą)
  2. Dodać likier i zamieszać.
  3. Stopniowo dodawać serek-wymieszać do całkowitego połączenia składników.
Gotowe ciasteczka przełożyć kremem używając rękawa cukierniczego.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.
(Markizy najlepiej przechowywać w lodówce)



markizy z kremem

ciastka z alkoholem



1 komentarz:

  1. Mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :) Bardzo lubię słodkości z ajerkoniakiem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly