Przepis na dzisiejszą tartę znalazłam tutaj, gdy poszukiwałam w internecie ciasta lekkiego, idealnego do popołudniowej kawy. Zielone kiwi i pierwsze oznaki wiosny - to połączenie, które dodaje energii:)
Przepis delikatnie zmodyfikowałam ograniczając ilość mleka w kremie (według mnie jego konsystencja była wcześniej zbyt rzadka)
Spód:
- 125 g masła
- 1 roztrzepane jajko
- 125 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
Krem:
- 400 ml mleka
- opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego (ja nie dodałam)
- 30 g masła
Dodatkowo:
- 4-5 owoców kiwi
Przygotowanie:
Spód: Wszystkie składniki zagniatamy.Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 2 h. Następnie wyjąć ciasto i wykleić nim dno i brzegi formy. Nakłuć ciasto widelcem (dość gęsto). Pieczemy w temperaturze 200°C przez ok 30 min.
Krem: Budyń przyrządzamy z 400ml mleka zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po wystudzeniu dodajemy cukier i masło. Całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Smacznego!
Czy w cieście nie powinno być mąki? Mmmm chętnie taką zrobię i podzielę się efektami:)Zwłaszcza krem wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńOczywiście, że mąka powinna się tam znaleźć:) Dzięki za zwrócenie uwagi- błąd już jest naprawiony!:)
UsuńTeż polowałam ostatnio na tą tartę, ale jakoś wypadła mi inna. Wyszła Ci niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńpiękna! świetnie wygląda z tym kiwi:)
OdpowiedzUsuńpieknie wyglada i kusi....
OdpowiedzUsuńKiwi w domu mam, będzie tarta. Mniam!
OdpowiedzUsuńZapraszam do podglądania moich początków :)
i ja dzis planuje tarte z kiwi :) 5 sztuk kiwi mam, nie wiem czy za malo, ale najwyzej przeloze dodatkowo mandarynka :)
OdpowiedzUsuńMam taki problem z tym ciastem, że jak przed pieczeniem ułożę sobie boki to one podczas pieczenia opadają i ciasto staje siew sumie płaskie...
OdpowiedzUsuń