czwartek, 8 marca 2012

DOMOWA BOMBONIERKA (czyli czekoladki z likierem kawowym oraz białe serduszka)

czekoladki z likierem kawowym
Uwielbiam czekoladę! I gdyby nie to, że jej nadmiar powoduje niekiedy problemy z dopięciem ulubionych spodni to mogłabym  ją jeść zawsze, wszędzie i pod każdą postacią:) 

Dzisiaj zachęcam Was do uruchomienia własnej, domowej fabryki czekolady! 

Drogie Panie- Wszystkiego Najlepszego w dniu Naszego Święta:)
(P.s. Drodzy Panowie- taka bombonierka to naprawdę efektowny i do tego pyszny prezent)

Czekoladki z likierem kawowym
Składniki: (na 15 szt)
150g gorzkiej czekolady
40 g białej czekolady
2 łyżeczki śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki likieru kawowego

Przygotowanie:

Ciemną czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
(Wersja dla leniwych-którą praktykuje od jakiegoś czasu: czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce przez ok. 2 min- sposób bardzo prosty, szybki i bardzo wygodny-polecam). 
Następnie rozprowadzany czekoladę w foremkach do czekoladek lub silikonowych foremek do lodu rozsmarowując czekoladę po ściankach foremek (Bardzo pomocny do tej czynności jest pędzelek) i odstawiamy do lodówki na 20  min. Pozostałą czekoladę odstawiamy.

Przygotowujemy nadzienie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę ze śmietaną oraz likierem i mieszamy do momentu otrzymania jednolitej masy. Lekko przestudzoną masą wypełniamy wnętrze czekoladek i ponownie umieszczamy je w lodówce do momentu aż masa się zetnie.

Podgrzewamy pozostałą część ciemnej czekolady i lekko przestudzoną dopełniamy foremki i ponownie wkładamy do lodówki. 

Białe czekoladki
Składniki: (na 15 szt)
150g białej czekolady
70g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę wlewamy do ¾ wysokości foremek do czekoladek lub silikonowych foremki do lodu.  Odstawiamy foremki na ok. 20 min. do lodówki.
Ciemną czekoladę także rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dopełniamy nią foremki. Odstawiamy do lodówki na kolejne 15 min.

Czekoladki, po wyjęciu z foremek silikonowych najlepiej przechowywać w lodówce.

Smacznego! 
Czekoladki z likierem kawowym


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly