środa, 23 maja 2012

Ciasto z rabarbarem


To ciasto ma dwie główne zalety, po pierwsze -  jest pyszne, po drugie - zawsze się udaje:) Ma też jedną wadę- tak szybko znika...:) Z resztą zróbcie i sami zobaczcie...
Przetestowałam także wersję ze śliwkami, którą również gorąco Wam polecam:)

Składniki: ( na blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm)

  • ok. 300 g rabarbaru
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanka mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić z z cukrem. Po ostudzeniu dodać jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia- całość zagnieść. Na wyłożonej papierem do pieczenia formie rozprowadzić ciasto.

Rabarbar opłukać i pokroić w małe prostokąty. Owoce wyłożyć na wierzch ciasta. Piec na złoty kolor przez 60 min w temperaturze 180°C. 
Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. 





  Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! I przepis wygląda na łatwy! Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to prawda - przepis nie jest skomplikowany, dlatego tym bardziej polecam wykonanie tego ciasta:):)

      Usuń
  2. Pięknie wygląda i pyszne smaki !

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu na jaką blachę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już uzupełniłam przepis o wymiary blachy:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly