niedziela, 2 września 2012

Muffiny ze śliwkami

Muffiny śliwkowe
Jestem fanką muffinek! Te urocze babeczki nie tylko urzekają kształtem, ale też prostotą i szybkością przygotowania. Dlatego, jeśli nie macie za wiele czasu na przyrządzenie deseru- wybierzcie właśnie muffiny:) Dzisiejsze, w towarzystwie śliwek są rewelacyjne! 


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju
  • ½  szklanki jogurtu greckiego 
  • 2 rozmącone jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 7-8 szt. śliwek węgierek

Przygotowanie:
Tradycyjnie: W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche (tj. mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę), w drugiej składniki mokre (tj. olej, jogurt, jajka oraz ekstrakt waniliowy). Następnie do miski z suchymi składnikami dodajemy dodajemy zawartość drugiej miski. 
Foremki na muffiny wypełniamy ciastem  do 2/3 wysokości.

Śliwki myjemy i kroimy w paski, które następnie wkładamy do każdej muffinki (*możemy także pokroić śliwki w kostkę i dorzucić je do ciasta, po połączeniu składników mokrych z suchymi)

Pieczemy w temp. 185°C przez 25 min.  


Babeczki ze śliwkami

Muffinki ze śliwkami

Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Fajnie wyglądają te śliwkowe paseczki ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszne. :) Osobiście ze śliwkami jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie musisz zrobić!- naprawdę warto:)

      Usuń
  3. o kurcze ze śliwkami muffinek jeszcze nie robiłam, pychotA!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Zrobiłam z synem, wszystkie zniknęły. PYCHOTA!!! Polecam.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly