sobota, 20 października 2012

Popękane ciasteczka czekoladowe

Ciastko czekoladowe

Mocno czekoladowe- idealne na jesienne wieczory.
Polecam


Źródło: Kwestia Smaku


Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 110 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1  i 2/3  szklanki mąki
  • cukier puder do obtoczenia (ok. 1/2 szklanki)
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło - Odstawić.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, następnie  żółtka i ekstrakt z wanilii. Połączyć z przestudzoną masą czekoladową.
Mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia dodać do masy.
Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc (ewentualnie min, 4 godziny)

Ze schłodzonego ciasta, przy użyciu łyżeczki, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w cukrze pudrze i odkładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

(*Ciasto do formowania kulek powinno być dość twarde, dlatego najlepiej podczas pieczenia pierwszej partii ciasteczek pozostałą część ciasta włożyć do lodówki - dzięki temu cukier puder nie namoknie podczas pieczenia, a ciasteczka ładnie popękają)

Piec w temperaturze 170°C przez 12 minut. 
Ciastka czekoladowe

Czekoladowe ciastka

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wiem, że są cudne bo już je robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie prowadzisz Bloga!
    Masz bardzo interesujące posty :-)
    Fajnie, że udało mi się na Ciebie trafić, będę miał co przeglądać w wolnych chwilach.
    Mam nadzieje, że ta ciężka praca włożona w prowadzenie Bloga będzie kontynuowana, bo według mnie masz ogromne szanse, aby stać się bardzo popularnym Blogerem.
    Jeśli masz czas i chęci zapraszam również i do mnie.
    Może treści prezentowane w moim Blogu nie są tak chwytne i powszechnie interesujące, jak Twoje jednakże może znajdziesz tu coś dla siebie.
    Bardzo zależy mi na obserwatorach i komentarzach, więc jeśli możesz mi pomóc w tej kwestii na zasadzie wzajemnej wymiany byłbym Ci niesamowicie wdzieczny.
    Banners Broker

    OdpowiedzUsuń
  3. czy ciastka mogą postać dłużej?tzn chcę je upiec jutro i czy do świąt będą dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie udało mi się nigdy przechować ich przez więcej niż 2 dni (są tak dobre, że znikają naprawdę szybko)
      Doradzałabym zabrać się za pieczenie ok. piątku.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly