środa, 28 listopada 2012

Chińskie ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka szczęścia

Macie już pomysły na to, jak urozmaicić wieczór Andrzejkowy? Jeśli nie, to może ten Wam się spodoba:)  Słodkie ciasteczka z wróżbą z pewnością uatrakcyjnią każdą zabawę (jeśli nie andrzejkową, to chociażby sylwestrową:) Zatem do dzieła! 

Samo wykonanie ciasteczek nie jest strasznie skomplikowane choć na pewno czasochłonne, gdyż nie powinniśmy piec jednocześnie więcej niż dwóch ciasteczek. Powód? Otóż to co dzieje się podczas kilku sekund po wyciągnięciu z piekarnika jest najważniejsze- czyli zawijanie (a ciasteczka szybko twardnieją więc mamy na to naprawdę mało czasu)

Źródło : Wypieki z Pasją

Składniki: (na ok. 40 szt):
  • 2 białka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 - 3 krople aromatu migdałowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru 
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki wody
  • WRÓŻBY!
Dodatkowo potrzebne będą:
  • szklanka
  • foremki na muffiny
  • silikonowe rękawiczki (ciastka są naprawdę gorące)
Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. W misce umieszczamy białka, ekstrakt z wanilii, olejek oraz olej- miksujemy ze sobą (nie na sztywno!). Dodajemy mąkę, cukier, sól, mąkę kukurydzianą i wodę. Całość miksujemy na gładką masę.
  2. Na papierze do pieczenia (lub macie silikonowej- jeśli posiadacie) nakładamy po łyżce ciasta i rozprowadzać, za pomocą okrężnych ruchów, w taki sposób aby uzyskać cienką warstwę w kształcie koła. Piec do momentu aż brzegi kół będą rumiane (5-6 minut)*
3. Teraz najważniejszy moment! Musimy pracować szybko. Wyjmujemy koła. Na środku umieszczamy karteczkę z wróżbą. Składamy na pół i robimy wcięcie przy użyciu szklanki (w taki sposób , jakbyśmy chcieli "powiesić" ciasteczko na kubku). Gotowe ciasteczko umieszczamy w formie na muffiny, aby nie straciło swojego kształtu. Po kilku minutach (ok. 3 min) ciasteczko całkowicie stwardnieje i zachowa kształt bez pomocy foremki.

* Doradzam jednorazowa piec tylko dwa krążki

Dla lepszego zrozumienia całego procesu, tak jak Kasia z bloga Wypieki z Pasją umieszczam film instruktażowy:




Chińskie ciasteczka



Chińskie coasteczka


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. mi się w ogólne nie udało ;< miałam zrobić na jutro , ale niestety w ogóle się nie rumieni , ani nie jest kruche , przypomina buchta

    OdpowiedzUsuń
  2. a mi nie chcą się odczepić od blaszki;( a jak już sie odczepią to są poszarpane;(

    OdpowiedzUsuń
  3. My swoje ciasteczka już też zrobiliśmy;-)
    http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=ciasteczka-z-wrozba

    Pozdrawiamy!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. W/g przepisu zrobiłam i ładnie wyszły. Piekłam po 4 szt na blasze. Wyszło w sumie 25 szt

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly