sobota, 5 października 2013

Ciasteczka marcepanowe

Kruche ciasteczka
Te ciasteczka robiłam aż 2 razy w ciągu jednego tygodnia. Dlaczego? Bo pierwsza tura nie doczekała się zdjęć:) Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem marcepanu.


Źródło: Moje wypieki

Składniki (3 blachy ciastek):
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masy marcepanowej
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • kilka kropel ekstraktu z migdałów
  1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na gładkie ciasto 
  2. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę (Ciasto można również pozostawić w lodówce do 3 dni). 
  3. Wyjąć ciasto z lodóki, rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując lekko mąką. 
  4. Foremką wycinać dowolne kształty ciasteczek.
  5. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną). 
  6. Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Gotowe ciasteczka powinny zarumienić się po brzegach. 
  7. Wystudzić na kratce.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciacha w napisy :) sa super! U mnie też na blogu jest tego trochę :) A literki masz z Tchibo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Literki kupiłam kiedyś w zestawie z foremką w sklepie internetowym aledobre.pl, ale w Tchibo też były dostępne

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly