sobota, 24 marca 2012

DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z SEREM I BUDYNIEM

drożdżówki z serem i budyniem
Niedawno kupiłam w cukierni podobną drożdżówkę, a w mojej głowie od razu pojawiła się myśl: "Dlaczego nie zrobisz jej sama?" Od myśli do czynu droga bardzo krótka:) I tym sposobem dzisiaj podaję przepis na pyszne drożdżówki- idealne na sobotnie śniadanie, czy niedzielny podwieczorek, do pracy czy do szkoły, w towarzystwie kawy czy herbaty... 

Przepis podaje za Arabeską

Składniki: (na ok 20 szt)
Ciasto:
450 g mąki
30g świeżych drożdży (lub 3 łyżeczki suszonych)
180 ml mleka
1/3 łyżeczki soli
80 g masła
1 jajko
70 g cukru


Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić wgłębienie, wlać do niego rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka drożdże i odrobinę cukru. Zostawić na 10-15 minut, aż drożdże zaczną bąbelkować. Następnie dodać utarte z resztą cukru jajko, pozostałe mleko i sól, wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Dobrze wyrobić. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne, dosypać mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).

Nadzienie:
1 szkl. mleka
1 torebka budyniu waniliowego (lub śmietankowego)
250 g zmielonego białego sera
70 g cukru
20 g masła

80 g ciemnych rodzynek

Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Zdjąć z palnika, dodać masło, cukier i ser, dobrze wymieszać, wsypać rodzynki. W czasie stygnięcia budyń od czasu do czasu przemieszać, żeby nie tworzyła się "skórka". 


Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6 mm. Posmarować ostudzoną masą budyniową, zwinąć od dłuższej strony i pokroić ostrym nożem w plastry o grubości 1 i 1/2 cm. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce, lekko spłaszczyć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec w temp. 200°C przez ok. 20 minut, na złotobrązowy kolor.
Jeszcze ciepłe bułeczki polać lukrem.


Lukier:
150 g cukru pudru

3 łyżki soku cytrynowego (można pół na pół z wodą)

Składniki wymieszać, ewentualnie dolać soku lub dosypać cukru pudru dla uzyskania odpowiedniej gęstości.

Drożdżówki z serem i budyniemDrożdżówki z serem i budyniem
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. jaka śliczna torebka papierowa ;]
    a ślimaczki pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  2. To chyba takie naturalne myślenie jak się coś piecze w domu :-) Jak kupuję słodkie bułki to często się zastanawiam jak to zrobić samodzielnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżówka dobra na wszystko i ze wszystkim:) W moim wypadku przy każdym gryzie przywołuje dzieciństwo.

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne!!! Ja niestety takie cuda teraz tylko oczami... :(

    OdpowiedzUsuń
  5. mi ta masa budyniowo-serowa,wyszla za zadka,budyn byl ok ale jak dodalam masla i sera to tak sie zrobilo,wiec ciezko mi bedzie to potem zwinac,bo wszystko wyplynie

    OdpowiedzUsuń
  6. moze trzebabylo odczekac az budyn wystygnie ,i wtedy dodac maslo i ser i rodzynki i wymieszac???????????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodałam wszystkie składniki do gorącego budyniu. Następnie czekałam aż CAŁKOWICIE ostygnie (od czasu do czasu mieszałam masę aby nie pojawił się kożuch)

      Usuń
  7. to ja niewiem co zle zrobilam,atak wogole to mi sie spiekly w 200stopniach.a w srodku niedopieczone ,klapa

    OdpowiedzUsuń
  8. ...podałaś przez pomyłkę dwa razy 450g mąki w składnikach ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly