niedziela, 4 marca 2012

Kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie

Macie w domu pomarańcze?
Nie wyrzucajcie skórek! 
Dzisiaj pokaże Wam jak wyczarować z nich coś pysznego.
Uwaga! Ten przysmak znika ze stołu niesamowicie szybko:) 

Składniki:
6szt. pomarańczy,
1/2 kg cukru,
1 litr wody,
200 g gorzkiej czekolady.

Obieramy umyte wcześniej pomarańcze dzieląc je na ćwiartki. Aby pozbyć się goryczki usuwamy ze skórek albedo (czyli białą warstwę podskórną pomarańczy).  Tak przygotowaną skórkę pomarańczy kroimy w paseczki (1-1,5 cm), zalewamy je wrzątkiem i gotujemy około 15 min. Odlewamy wodę, ponownie zalewamy wrzątkiem i gotujemy kolejne 15 min. 

Przygotowujemy syrop.


Wlewamy do garnka litr wody, do ciepłej wody wsypujemy ½ kg cukru. Gdy cukier się rozpuści i roztwór zacznie się gotować wkładamy do garnka przygotowane skórki pomarańczy. Gotujemy na zmniejszonym ogniu do momentu aż syrop zgęstnieje  (około 1 h), a skórki nabiorą ładnego koloru. Gdy skórki będą szkliste wyjmujemy je na pergamin i pozostawiamy do wyschnięcia (najlepiej pozostawić skórki na całą noc).

Następnego dnia rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i zatapiamy w niej kandyzowane skórki. Wyjmujemy skórki na papier do pieczenia i czekamy aż czekolada zastygnie.

Resztę skórek pokroiłam w kosteczkę i włożyłam do słoiczka- taka forma skórki pomarańczowej to idealny dodatek do różnych wypieków.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Skórki w czekoladzie są rewelacyjne. To raj dla łasuchów

    OdpowiedzUsuń
  2. Sparzyłam skórkę,gotowałam 15 minut i smażyłam z cukrem ale goryczka nadal jest.Jak się jej pozbyc?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly