sobota, 17 marca 2012

Tarta z kiwi

Przepis na dzisiejszą tartę znalazłam tutaj, gdy poszukiwałam w internecie ciasta lekkiego, idealnego do popołudniowej kawy. Zielone kiwi i pierwsze oznaki wiosny - to połączenie, które dodaje energii:) 
Przepis delikatnie zmodyfikowałam ograniczając ilość mleka w kremie (według mnie jego konsystencja była wcześniej zbyt rzadka)

Składniki: (forma o średnicy 28 cm)
Spód:

  • 125 g masła
  • 1 roztrzepane jajko
  • 125 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Krem:

  • 400 ml mleka
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (ja nie dodałam)
  • 30 g masła

Dodatkowo:

  • 4-5 owoców kiwi


Przygotowanie:
Spód: Wszystkie składniki zagniatamy.Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 2 h. Następnie wyjąć ciasto i wykleić nim dno i brzegi formy. Nakłuć ciasto widelcem (dość gęsto). Pieczemy w temperaturze 200°C przez ok 30 min.

Krem: Budyń przyrządzamy z 400ml mleka zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po wystudzeniu dodajemy cukier i masło. Całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. 

Gotowy krem waniliowy wykładamy na ciasto spód tarty. Na wierzchu układamy plasterki kiwi. 
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Czy w cieście nie powinno być mąki? Mmmm chętnie taką zrobię i podzielę się efektami:)Zwłaszcza krem wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że mąka powinna się tam znaleźć:) Dzięki za zwrócenie uwagi- błąd już jest naprawiony!:)

      Usuń
  2. Też polowałam ostatnio na tą tartę, ale jakoś wypadła mi inna. Wyszła Ci niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękna! świetnie wygląda z tym kiwi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pieknie wyglada i kusi....

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiwi w domu mam, będzie tarta. Mniam!
    Zapraszam do podglądania moich początków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. i ja dzis planuje tarte z kiwi :) 5 sztuk kiwi mam, nie wiem czy za malo, ale najwyzej przeloze dodatkowo mandarynka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam taki problem z tym ciastem, że jak przed pieczeniem ułożę sobie boki to one podczas pieczenia opadają i ciasto staje siew sumie płaskie...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly