poniedziałek, 26 listopada 2012

Ciasteczka kakaowe (kruche)

Kruche ciasteczka czekoladowe
Kakaowe serduszko i filiżanka kawy to recepta na udany dzień;) Moje ciasteczka, nie tylko umiliły mi poranek z kawą, ale też świetnie spisały się podczas przyjmowania imieninowych gości. 
Uwaga! - Są pyszne!!!

Źródło: Moje Wypieki

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g masła (o temp. pokojowej)
  • 3/4-1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:
Do miski wkładamy masło i ucieramy na jednolitą masę (za pomocą miksera). Dodajemy cukier, dalej ucierając. Następnie dodajemy jajko, ekstrakt oraz sól - ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i ucieramy na gładką masę. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na minimum 1 godzinę.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wycinamy dowolne kształty. Układamy do blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. 
Całość pieczemy w temp. 180°C przez 10-12 min. 


Ciasteczko czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe (kruche)

Ciastka czekoladowe


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ile ciasteczek wyjdzie?
    Czy nie powinno się dać coś na wyrośnięcie? (np. proszek do pieczenia? )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, proszek do pieczenia jest tu zbędny. A ilość ciasteczek zależy od wielkości foremki jakiej użyjesz. Mi wyszły 3 blachy średniej wielkości serduszek.

      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. 3/4-1 szklanka cukru pudru czyli ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że chodzi o to, iż cukru należy dodać w zależności od tego, jak słodkie lubimy wypieki. Jeśli trochę mniej to dodać 3/4 szklanki cukru. Jeśli trochę bardziej to dodać całą szklankę cukru. Myślę, że ogromnej różnicy w słodkości nie będzie, ale ja uważam, że za pierwszym razem warto zachować umiar, bo lepsze to niż przesadzić :) Przepis mnie zaintrygował ze względu na cuuuudownie kuszący wygląd ciasteczek oraz cuuuudownie kuszący brak proszku do pieczenia, czy sody. Myślę, że zamiast kakao można dodać cynamon lub przyprawę do piernika, cooooo? ;)
      Ewewelka

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly