Muszę przyznać, że z wielką obawą przystąpiłam do "produkcji" tego ciasta. Nie dlatego, że jest skomplikowane (bo należy do najłatwiejszych jakie robiłam) ale dlatego, że banany z reguły nie dodają ciastom uroku.
Podczas robienia masy bananowej zastanawiałam się czy znajdę ochotnika do wypróbowania chociaż kawałka. A tu podwójne zaskoczenie: nie dość, że efekt wizualny oceniam całkiem nieźle (sami widzicie), to ciasto jest baaardzo dobre.
Nie bójcie się bananów!:)
Gorąco polecam- Naprawdę Warto:)
Źródło: Przepis otrzymany od Kasi (stale śledzącej wpisy na MP i podsuwającej ciekawe pomysły- dziękuję)
Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm)
- 200 g masła roślinnego,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
- ok. 1,5 kg bananów + 3 do dekoracji,
- 2 galaretki cytrynowe (przygotowane w mniejszej 3/4 proporcji wody podanej na opakowaniu)
- 2 galaretki agrestowe (przygotowane w mniejszej 3/4 proporcji wody podanej na opakowaniu)
Przygotowanie:
Masa bananowa:
- 2 Galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie (pamiętając o zmniejszeniu proporcji wody) i pozostawić do ostygnięcia.
- Banany zmielić za pomocą blendera (możecie rozgnieść je widelcem)
- Utrzeć masło, stopniowo dodawać cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym. Miksować do momentu uzyskania puszystej masy.
- Dodać banany i zmiksować całość.
- Dodać przestudzoną galaretkę - ponownie zmiksować.
- Masę wlać do formy i wstawić do lodówki do stężenia (ok. 3 h)
Wierzch:
- 2 Galaretki agrestowe rozpuścić w gorącej wodzie (zmniejszając proporcje wody podane na opakowaniu). Galaretkę pozostawić do ostygnięcia.
- 3 banany pokroić w plasterki i układać na wierzchu ciasta.
- Całość zalać ostudzoną galaretką i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc)
Smacznego!
apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpiękny!
OdpowiedzUsuńJeśli wygląda tak samo jak smakuje to rewelacja :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę. Pierwszy raz jak nie mam nic nowego na słodko:)
OdpowiedzUsuńmożna biszkopt dać na spód?
OdpowiedzUsuńoczywiście
Usuń