piątek, 16 sierpnia 2013

Bananowiec (na zimno)


Bananowiec na zimno

Muszę przyznać, że z wielką obawą przystąpiłam do "produkcji" tego ciasta. Nie dlatego, że jest skomplikowane (bo należy do najłatwiejszych jakie robiłam) ale dlatego, że banany z reguły nie dodają ciastom uroku. 
Podczas robienia masy bananowej zastanawiałam się czy znajdę ochotnika do wypróbowania chociaż kawałka. A tu podwójne zaskoczenie: nie dość, że efekt wizualny oceniam całkiem nieźle (sami widzicie), to ciasto jest baaardzo dobre.

Nie bójcie się bananów!:)
 Gorąco polecam- Naprawdę Warto:)


Źródło: Przepis otrzymany od Kasi (stale śledzącej wpisy na MP i podsuwającej ciekawe pomysły- dziękuję)


Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm)

  • 200 g masła roślinnego,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • ok. 1,5 kg bananów + 3 do dekoracji,
  • 2 galaretki cytrynowe (przygotowane w mniejszej 3/4 proporcji wody podanej na opakowaniu)
  • 2 galaretki agrestowe (przygotowane w mniejszej 3/4 proporcji wody podanej na opakowaniu)
banany w cieście

Przygotowanie: 
Masa bananowa
  1. 2 Galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie (pamiętając o zmniejszeniu proporcji wody) i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Banany zmielić za pomocą blendera  (możecie rozgnieść je widelcem)
  3. Utrzeć masło, stopniowo dodawać cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym. Miksować do momentu uzyskania puszystej masy.
  4. Dodać banany i zmiksować całość.
  5. Dodać przestudzoną galaretkę - ponownie zmiksować.
  6. Masę wlać do formy i wstawić do lodówki do stężenia (ok. 3 h)
Wierzch:
  1. 2 Galaretki agrestowe rozpuścić w gorącej wodzie (zmniejszając proporcje wody podane na opakowaniu). Galaretkę pozostawić do ostygnięcia.
  2. 3 banany pokroić w plasterki i układać na wierzchu ciasta.
  3. Całość zalać ostudzoną galaretką i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc)




Smacznego!

6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly