Serek mascarpone nadaje mu delikatności, kawa - charakteru. Wykonanie jest czasochłonne ale naprawdę warto. Uwielbiam ten sernik:)
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, chociaż jako pierwsza trafiła na niego moja koleżanka z pracy i to ona koniecznie kazała mi wypróbować przepis:)
Składniki: (tortownica o średnicy 24 cm)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Spód:
- 65 g ciemnej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 1 łyżka likieru Amaretto
- 65 g miękkiego masła
- 50 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 40 g mąki
- 14 - 16 podłużnych biszkoptów
Nasączenie biszkoptów:
- • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- • 50 ml wody
- • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
- • 2 łyżki likieru Amaretto
Masa serowa:
- 750 g twarogu sernikowego
- 250 g sera mascarpone
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki (36%)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki likieru Amaretto
Wierzch:
- 300 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 3 płaskie łyżki drobnego cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 2 łyżki likieru Amaretto
Przygotowanie:
Spód:
- Piekarnik rozgrzać do 175°C.
- Połamaną czekoladę roztopić i ostudzić (powinna być lekko ciepła).
- Kawę rozpuścić w gorącym likierze Amaretto, ostudzić.
- Miękkie masło ucierać z cukrem przez ok. 7 minut, aż będzie puszyste.
- W osobnym naczyniu ubić jajko przez ok. 7 minut.
- Na zmniejszonych obrotach miksera połączyć utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem oraz rozpuszczoną kawą.
- Gładką masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i ułożyć biszkopty, wciskając je do połowy w masę. Wstawić do piekarnika, piec przez 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać aby spód zastygł.
- Żelatynę zalać 1 łyżką chłodnej wody i odstawić na 5 minut.
- W rondelku zagotować 50 ml wody i rozpuścić w niej kawę, zdjąć z ognia, dodać żelatynę. Mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dodać likier, ostudzić i odczekać około 15 minut, aż troszkę zgęstnieje (można wstawić w chłodne miejsce lub w międzyczasie przygotować masę serową).
- Nasączyć biszkopty. (dzięki żelatynie nie przemoczy ona całych biszkoptów, stworzy tylko zewnętrzną powłokę).
Masa serowa:
- Piekarnik rozgrzać do 175°C.
- Twaróg sernikowy utrzeć na średnich obrotach miksera z serem mascarpone i mąką do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Stopniowo dodawać cukier -ciągle miksując. (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie miksowanie).
- Wbijać kolejno jajka miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
- Pod koniec dodać śmietankę, ekstrakt waniliowy i likier Amaretto-zmiksować.
- Masę delikatnie wylać na spód, wyrównać powierzchnię i ustawić na kratce piekarnika w środkowej jego części.
- Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Wierzch:
- Śmietanę wymieszać z cukrem.
- Kawę rozpuścić w gorącym likierze Amaretto i ostudzić.
- Pozostawić około 2 łyżeczki kawy do zrobienia wzorków, resztę wymieszać ze śmietaną.
- Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę równą warstwą.
- Pozostałą kawę rozprowadzić na wierzchu sernika za pomocą łyżeczki tworząc dowolny wzór.
- Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.
- Po wskazanym czasie wyjąć sernik z piekarnika. Studzić na kratce.
- Zimny sernik wyjąć z obręczy i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc)
Smacznego!
Jaki rozmiar foremki?
OdpowiedzUsuń