Czasem zostają mi niewykorzystane białka. Co z nimi robić? Jednym sposobem są oczywiście bezy, drugim KOKOSANKI:)
Mocno kokosowe, bardzo szybkie do upieczenia.
Gorąco polecam.
Źródło: kotlet.tv
Mocno kokosowe, bardzo szybkie do upieczenia.
Gorąco polecam.
Źródło: kotlet.tv
Składniki: (na 1 blachę ciastek)
- 200 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- 3/4 szklanki cukru (użyłam 1/2 szklanki)
- 3 łyżki mleka
- 2 białka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Rozpuść masło w rondlu (na małym ogniu). Następnie dodaj cukier - wymieszaj do momentu uzyskania płynnej konsystencji. Dodaj mleko, po wymieszaniu zdejmij z palnika.
- Wsyp wiórki kokosowe. Wymieszaj. (Powstała masa będzie bardzo gęsta)
- W osobnym naczyniu ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Wystudzoną masę kokosową dodawaj do piany z białek (partiami). Wymieszaj mikserem na niskich obrotach, bądź łyżką.
- Piekarnik rozgrzej do temp. 180 C
- Ciasteczka formuj przy użyciu dwóch łyżeczek i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez ok 15-20 min. (do zarumienienia kokosanek)
uwielbiam kokosanki :)
OdpowiedzUsuńJa również zaliczam się do miłośników tych kokosowych pyszności:)
UsuńExtra,upiekę :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kokosanki :)). A trzecim sposobem babka białkowa :))
OdpowiedzUsuńzrobiłam. znakomite! uwielbiam :))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują:)
UsuńSą pyszne :-) szybko znikają ;-)
OdpowiedzUsuńbaaaaaaaaardzo dobre
OdpowiedzUsuńKokosanki przepyszne. Super prprzepis. Do kawusi☕ rewelacja.
OdpowiedzUsuńpyszne! studzą się, ale już próbowałam :-) Rzeczywiście z tej ilości cukru (3/4 szk.) wychodzą bardzo słodkie, więc jak ktoś nie lubi, to lepiej zmniejszyć ;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
OdpowiedzUsuńA my proponujemy dodać do tych fantastycznych kokosanek odrobinę soku z cytryny i 3 łyżeczki kakao. To jest dopiero uczta!:-)
OdpowiedzUsuńSuper próbowałam
UsuńKokosoanki bardzo suche, chciałam wycisnąć z rękawa ale się zapchały. W smaku dobre ale suche.
OdpowiedzUsuńPycha zrobiłam
OdpowiedzUsuńSą super! Piekłam troszkę dłużej niż w przepisie, ale zmniejszyłam po 20 minutach temp.do 140 st.
OdpowiedzUsuń