Prosty i szybki w wykonaniu- pomijając czas samego chłodzenia.
Baaaaardzo słodki i pyszny.
Do środka możemy wrzucić to, na co mamy ochotę: herbatniki, orzechy, ulubione bakalie a nawet ryż preparowany.
Składniki: (2 keksówki)
- 500g mleka w proszku (pełnego)
- 1 kieliszek spirytusu (pominęłam)
- 2 paczki herbatników
- 1 kostka masła
- mniej niż 0,5 szklaki wody
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki bakalii, u mnie: orzechy, migdały, suszone morele, żurawina, kandyzowany ananas
- Wodę, masło, cukier i cukry wanilinowe umieścić w wysokim garnku. Podgrzać
i wymieszać. - Do rozpuszczonej jednolitej masy dodać kakao. Zagotować.
- Zdjąć z ognia i ostudzić.
- Powoli dodawać mleko w proszku - wyrobić mikserem
- Do wyrobionej masy dodać połamane herbatniki, posiekane bakalie oraz spirytus -wymieszać łyżką.
- Foremki "keksówki" wyłożyć folią.
- Wlać masę i pozostawić do zastygnięcia odstawić w chłodne miejsce - najlepiej do lodówki.
domowa czekolada najlepsza :) ja robię taką: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/07/domowa-czekolada.html
OdpowiedzUsuńTwoja też wygląda pysznie:)
UsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń