Lubię przepisy, w których królują jabłka. Tym razem sekretny przepis zdobyłam od znajomej. Najlepszą reklamą do tego dzieła jest chyba to, że zaraz po zrobieniu pierwszej partii zabrałam się za drugą-zróbcie, a sami przekonacie się dlaczego:)
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie serka waniliowego (użyłam Danio 150g)
Dodatkowo:
- 7-8 szt. średnich jabłek
- cukier i cynamon do smaku
Lukier:
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1½ łyżki śmietany
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki łączymy (tj. mąkę, masło, proszek do pieczenia, serek). Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną część rozwałkowujemy i układamy na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Obrane jabłka dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Posypujemy jabłka cukrem i cynamonem (wg uznania) i wykładamy na ciasto.
Następnie rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy nią jabłka.
Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180°C.
Lukier: Łączymy cukier puder ze śmietaną. Lukier wylewamy na upieczone, gorące ciasto.
Smacznego!
Wypróbowałam wyszło pyszne
OdpowiedzUsuńlekko zmieniłam dodając żurawinę i trochę więcej cukru za parę dni pochwale się na moim blogu tym co mi wyszło
pozdrawiam i zapraszam do mnie http://biteofpassion.blogspot.com