Na ten przepis natknęłam się oglądając program "Dzień Dobry TVN". Bardzo dobre... kruche... z dodatkiem białej czekolady... Ciasteczka, które możemy robić nie tylko od święta. Polecam:)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 200 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki (36%)
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę mieszamy z kakao. W odrębnym naczyniu ubijamy masło i stopniowo dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy oraz sól. Następnie dodajemy jajko i mąkę - całość łączymy za pomocą drewnianej łyżki. Gotowe ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na ok. 2 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty (u mnie gwiazdki). W połowie ciasteczek robimy na środku dziurkę (najlepiej użyć do tego mniejszej foremki do ciasteczek). Pieczemy w temperaturze 150 C przez 15-17 min.
Krem: Śmietankę należy zagotować. W miseczce umieszczamy połamaną czekoladę i zalewamy ją śmietanką. Całość wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasteczka (te bez "dziurki") smarujemy kremem czekoladowym i przykrywamy ciasteczkiem z "dziurką".
Smacznego!
Świetne, bardzo ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń