Otrzymałam rozkaz: "Napisz, że ona jest pyszna" - Więc piszę:) Powstała spontanicznie - zniknęła błyskawicznie:)
Przepis na to cudo znalazłam w Kopalni smaków, dodałam coś od siebie i oto jest. Zachęcam wszystkich miłośników szarlotek do spróbowania tego przepisu:)
Składniki: (na blachę o wymiarach 20 cm x 30 cm)
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka masła
- 750 ml mleka
Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek
- cukier puder (do dekoracji)
- cynamon (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy na dwie równe części. Jedną część wkładamy do lodówki, drugą- do zamrażalnika na minimum 4 godziny (co prawda, w przepisie oryginalnym autorka proponowała 2 godziny, ale wówczas ciasto było zbyt klejące)
Formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy ciastem z lodówki.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10 min. w temp. 160°C. Posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowany spód wykładamy obrane i pokrojone w niezbyt drobne kawałki jabłka (np. w ósemki). Jabłka posypujemy cynamonem (opcjonalnie).
Masa budyniowa:
Budyń gotujemy na mleku. Dodajemy cukier i łyżeczkę masła. Jeszcze gorący wylewamy na jabłka.
Na wierzch należy zetrzeć ciasto z zamrażalnika (na grubych oczkach) Całość piec w temperaturze 180-190°C i piec 45 min.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Fajny pomysł na szarlotkę, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńMmm, budyń... I jabłka... To musiało smakować bosko!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Szarlotka jest pyszna.
OdpowiedzUsuń