środa, 16 stycznia 2013

Szarlotka z budyniem


Jabłecznik z budyniem

Otrzymałam rozkaz: "Napisz, że ona jest pyszna"  - Więc piszę:) Powstała spontanicznie - zniknęła błyskawicznie:) 
Przepis na to cudo znalazłam w Kopalni smaków, dodałam coś od siebie i oto jest. Zachęcam wszystkich miłośników szarlotek do spróbowania tego przepisu:)


Składniki: (na blachę o wymiarach 20 cm x 30 cm)
Ciasto:
  • 450 g   mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe 
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka masła
  • 750 ml mleka
Dodatkowo:
  • 1,5 kg jabłek
  • cukier puder (do dekoracji)
  • cynamon (opcjonalnie)

Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy na dwie równe części. Jedną część wkładamy do lodówki, drugą- do zamrażalnika na minimum 4 godziny (co prawda, w przepisie oryginalnym autorka proponowała 2 godziny, ale wówczas ciasto było zbyt klejące)
Formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy ciastem z lodówki. 

Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10 min. w temp. 160°C. Posypujemy bułką tartą.  Na tak przygotowany spód wykładamy obrane i pokrojone w niezbyt drobne kawałki jabłka (np. w ósemki).  Jabłka posypujemy cynamonem (opcjonalnie). 

Masa budyniowa:
Budyń gotujemy na mleku. Dodajemy cukier i łyżeczkę masła. Jeszcze gorący wylewamy na jabłka.

Na wierzch należy zetrzeć ciasto z zamrażalnika (na grubych oczkach) Całość piec w temperaturze 180-190°C i piec 45 min.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Ciasto z jabłkami

Szarlotka


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Fajny pomysł na szarlotkę, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, budyń... I jabłka... To musiało smakować bosko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przepis. Szarlotka jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly