wtorek, 4 czerwca 2013

Szwedzkie bułeczki kremowe z marcepanem

No i cóż, że ze Szwecji...:)
Dzisiaj pora na pyszne, szwedzkie bułeczki z dodatkiem marcepana i bitej śmietany. Czy ktoś mi uwierzy jeśli napiszę, że mimo dużej ilości bitej śmietany nie są za słodkie? Nie wierzycie? Sami oceńcie.

W moim przypadku połowa bułeczek rozeszła się zaraz po upieczeniu. Gorące i bez nadzienia również są pyszne. Dlatego gorąco polecam Wam eksperymentowanie z tym przepisem. Zarówno "na sucho", jak i z podanym nadzieniem, bądź też po prostu z dżemem będą idealnym dodatkiem do kawy:)


Źródło: Fika (Ikea) 


Składniki: (na ok. 40 szt)
Ciasto:
  • ok. 1 kg mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 1 jajko
  • 500 ml mleka
  • dodatkowo: 2 żółtka ubite z 1-2 łyżkami mleka (do posmarowania bułeczek)
Nadzienie:
  • 100 g blanszowanych migdałów (można pominąć)
  • miąższ z bułeczek
  • ok. 50 ml mleka
  • 250 g marcepanu
  • 500 ml śmietany kremówki
  • cukier puder
  • opcjonalnie: 2 śmietan-fixy 
Przygotowanie:
Ciasto:
  1. W dużej misce (bądź mikserze) połącz ze sobą: mąkę, cukier, masło (posiekane na mniejsze kawałki), pokruszone drożdże, kardamon oraz jajko.
  2. Mleko podgrzej do temperatury 37°C i wlej do pozostałych składników. Całość starannie wyrób przez ok. 10 min, aż stanie się gładkie, błyszczące i będzie odklejać się od brzegu miski. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  3. Stolnicę oprósz mąką, jeszcze raz zagnieć ciasto i formuj małe, okrągłe bułeczki. Tak przygotowane ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na ok 30-40 min.
  4. Nagrzej piekarnik do 225°C.
  5. Żółtka ubij z odrobiną mleka i delikatnie posmaruj bułeczki. Całość piecz  przez 7-10 min. 
  6. Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Nadzienie:
  1. Piekarnik nagrzej do 175°C. Opiekaj migdały przez 10-15 min, aż nabiorą złocistego koloru. Gdy wystygną posiekaj je na małe kawałki. 
  2. Odetnij wierzch bułeczek (na 2/3 wysokości).  Wydrąż środek w jej spodniej części. 
  3. Za pomocą miksera wymieszaj miąższ bułeczek z mlekiem. Do uzyskanej masy dodaj starty marcepan. Wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaj posiekane migdały.
  4. Powstałą masą wypełnij wydrążoną część bułeczki.
  5. Ubij śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodaj do smaku kilka łyżek cukru pudru (użyłam 2) wymieszanych ze śmietan-fixem. 
  6. Łyżką lub za pomocą szprycy cukierniczej nałóż ubitą śmietanę na dolną część bułeczki. Przykryj wierzchnią częścią i posyp cukrem pudrem.

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Od razu mi się jeść zachciało ... piękne

    OdpowiedzUsuń
  2. W Danii też takie występują, mój C. je uwielbia - pora się zabrać i przygotować :) Twoje wyglądają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przecudnie! Bardzo jestem ciekawa jak smakują, ale z pewnością przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly