Spis Przepisów

sobota, 14 grudnia 2013

Ciasteczka z makiem

U W I E L B I A M! 
Klasyczne kruche ciasteczka z dodatkiem maku a do tego marmolada... Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Gorąco polecam:)

wtorek, 26 listopada 2013

Kruche ciasteczka ze słonecznikiem


Uwielbiam te ciasteczka! Kruche...z dodatkiem ziarenek słonecznika. Polecam zrobić od razu podwójną porcję...:) 
Przepyszne!!!

wtorek, 5 listopada 2013

Cielaczek


To przepis nadesłany przez Was. Ciasto o zabawnej nazwie, które powstaje bardzo szybko. Czekoladowy spód idealnie komponuje się z serowymi "kleksami". Na pewno nie raz wrócę do tego przepisu.

poniedziałek, 7 października 2013

Drożdżówka ze śliwkami

Bułka ze śliwkami
O matko jakie dobre!!! I to właściwie mógłby być koniec opisu:)
Ciasto na te bułki zaliczam do czołówki najlepszych jakie robiłam. Śliwki w drożdżówce sprawdzają się rewelacyjnie. Dla mnie duet śliwki i ciasta drożdżowego nie wymaga żadnego towarzystwa ale jeśli nie wyobrażacie sobie słodkiej bułki bez lukru czy kruszonki to śmiało możecie wzbogacić przepis.

sobota, 5 października 2013

Chałka



Poranek z filiżanką kawy i chałką to idealne rozpoczęcie dnia. 
Sposobów na jej jedzenie jest wiele, jedni uwielbiają ją bez dodatków, inny jedzą w towarzystwie masła lub dżemu... Mi smakuje w każdym wydaniu.

Gorąco polecam:)

Ciasteczka marcepanowe

Kruche ciasteczka
Te ciasteczka robiłam aż 2 razy w ciągu jednego tygodnia. Dlaczego? Bo pierwsza tura nie doczekała się zdjęć:) Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem marcepanu.

niedziela, 15 września 2013

Kruche babeczki z wiśniami



Kruche babeczki to coś co uwielbiam.Te można opisać jednym słowem: Mmmm....

Proponuję od razu zrobić podwójną ilość:)

sobota, 14 września 2013

Rogaliki z czekoladą i marcepanem


Pamiętacie jeszcze  ROGALIKI DROŻDŻOWE? Dzisiaj, te same, lecz w innej odsłonie. Urozmaicone marcepanem i czekoladą są równie dobre- szczególnie jeszcze ciepłe, kiedy czekolada rozpływa się w ustach...

niedziela, 8 września 2013

Ciasto ze śliwkami i kruszonką



Ciasto ze śliwkami to dla mnie oznaka nadchodzącej jesieni- ale skoro jesień prędzej czy później i tak do nas przyjdzie to chociaż przywitajmy ją słodko:)  Jeśli jeszcze nie macie ciasta do popołudniowej kawy- zabierajcie się do pracy:)

czwartek, 29 sierpnia 2013

Tarta jeżynowa


Ostatnio dostałam baaardzo dużo świeżych jeżyn. Część z nich włożyłam do rogalików, które już dobrze znacie - wyszły znakomite. Z części zrobiłam tę tartę. Mąka razowa nadaje jej charakteru. Jeśli macie dostęp do jeżyn- nie wahajcie się ani chwili!

piątek, 16 sierpnia 2013

Bananowiec (na zimno)


Bananowiec na zimno

Muszę przyznać, że z wielką obawą przystąpiłam do "produkcji" tego ciasta. Nie dlatego, że jest skomplikowane (bo należy do najłatwiejszych jakie robiłam) ale dlatego, że banany z reguły nie dodają ciastom uroku. 
Podczas robienia masy bananowej zastanawiałam się czy znajdę ochotnika do wypróbowania chociaż kawałka. A tu podwójne zaskoczenie: nie dość, że efekt wizualny oceniam całkiem nieźle (sami widzicie), to ciasto jest baaardzo dobre.

Nie bójcie się bananów!:)
 Gorąco polecam- Naprawdę Warto:)

niedziela, 11 sierpnia 2013

Apfelstrudel

Kiedy przeczytałam w książce "Przemytnicy na wakacjach" przepis zatytułowany "Apfelstrudel-przepis na dwa ciasta" od razu pomyślałam "Dwa za jednym razem? Kto to zje?" Uwierzcie mi, że walczyłam o kawałek, który jest na fotografii... Jeśli tylko lubicie dużą ilość jabłek- to ciasto jest dla Was:)  

poniedziałek, 15 lipca 2013

Ciasto jogurtowe z ananasem

Kiedy czytam w przepisie, że ciasto powstaje szybko natychmiast zabieram się do pracy:) Nie mogło być inaczej, gdy natknęłam się na przepis Kingi Pruzel - było warto!

To jedno z najszybszych ciast jakie robiłam- proste, a do tego pyszne. Idealne do popołudniowej herbatki czy pogaduszek z przyjaciółką. 

WAŻNE!  do wykonania ciasta używajcie składników w temperaturze pokojowej. (WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW!) 

W oryginale oprócz ananasów autorka dodała kilka truskawek, które pominęłam. 

poniedziałek, 8 lipca 2013

Torcik serowy z truskawkami

Sernik na zimno

Pyszny, delikatny torcik, a w dodatku niesamowicie efektowny. W moim domu kochają go nie tylko dorośli, ale też maluchy. Gdyby nie biszkoptowy spód można byłby nazwać go sernikiem na zimno:)  Pomysł na to jak będzie wyglądał oraz przepis na masę serową zaczerpnęłam z bloga Czekoladą utkane. Przy wykonywaniu tortu ważne jest, aby użyć dwóch tortownic różnej wielkości- większej do wykonania spodu, mniejszej do galaretki, u mnie tortownice miały średnicę 24 cm i 19 cm

wtorek, 25 czerwca 2013

Rogaliki drożdżowe (z zeszytu mojej babci)

 
Dom mojej babci kojarzy mi się z sernikiem i zapachem wyciąganych z pieca rogalików... Już będąc małą dziewczynką okrzyknęłam ten przepis najlepszym na świecie i mimo, że już nie jestem mała:) to zdania nie zmieniłam:)

Gorąco polecam:)

Składniki: (na ok. 3 blachy rogalików)

  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kg mąki
  • 7 dkg drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 (lub 1,5) słoika powideł śliwkowych
Dodatkowo:
  • 1 rozmącone jajko do posmarowania rogalików
  • cukier puder do dekoracji




Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuść w letnim mleku.
  2. Do miski włóż margarynę, cukier, jaja oraz mąkę. Całość wymieszaj. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże i zagnieć.
  3. Ciasto włóż do miski wypełnionej wodą w temperaturze pokojowej (bez owijania) Czekaj aż wypłynie.
  4. Ponownie zagnieć ciasto i podziel na części.
  5. Każdą część kolejno  rozwałkuj -podsypując mąką- na grubość ok. 0,5 cm. Podziel na 8 części (jak pizzę), w efekcie uzyskasz 8 trójkątów. U podstawy trójkąta połóż łyżeczkę nadzienia i zwijaj od podstawy ku górze.
  6. Gotowe rogaliki posmaruj rozmąconym jajkiem.
  7. Piecz 15 min. w temperaturze 180 C.
  8. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

A oto dowód na to, że znikają szybciej niż powstają zdjęcia :)


Smacznego!

wtorek, 4 czerwca 2013

Szwedzkie bułeczki kremowe z marcepanem

No i cóż, że ze Szwecji...:)
Dzisiaj pora na pyszne, szwedzkie bułeczki z dodatkiem marcepana i bitej śmietany. Czy ktoś mi uwierzy jeśli napiszę, że mimo dużej ilości bitej śmietany nie są za słodkie? Nie wierzycie? Sami oceńcie.

W moim przypadku połowa bułeczek rozeszła się zaraz po upieczeniu. Gorące i bez nadzienia również są pyszne. Dlatego gorąco polecam Wam eksperymentowanie z tym przepisem. Zarówno "na sucho", jak i z podanym nadzieniem, bądź też po prostu z dżemem będą idealnym dodatkiem do kawy:)

piątek, 17 maja 2013

Ciasteczka cytrynowe w kształcie torebek herbaty (kruche)



Ciasteczka urzekające nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Wyraźna cytrynowa nuta w połączeniu z gorzką czekoladą... Pycha! 
Taka forma ciastek idealnie sprawdzi się na prezent. Wykonane własnoręcznie zawieszki mogą przybierać przeróżne formy. Możemy nie tylko bawić się kształtami, ale także napisać na kartonikach śmieszne słowa czy wyrazić uczucia. Zatem życzę Wam dobrej zabawy przy pieczeniu:)

niedziela, 28 kwietnia 2013

Śmietanowiec z wiśnią


To ciasto mnie zachwyciło! Połączenie kruchego ciasta, śmietany i wiśni dało cudowny efekt.
Nie za słodkie, delikatne - po prostu pyszne:)
Smakiem przypomina lekki sernik. 

wtorek, 16 kwietnia 2013

Keks II


Keks z bakaliami



Keks, czyli ciasto nafaszerowane bakaliami- a przez to barwne i cudownie prezentujące się na talerzu. Niesamowicie proste w wykonaniu i choć kojarzy się głównie ze świętami to polecam go do kawy również w powszednie popołudnia:) 
Przepis nadesłał  pan Zbigniew. Dziękuję:)

piątek, 29 marca 2013

Babka herbaciana

Babka wielkanocna

Babka z herbacianą nutą. Smaczna i nie za słodka:)
 Idealna w okresie wielkanocnym i nie tylko:)

poniedziałek, 11 marca 2013

Shrek

ciasto z galaretką
Nie jestem zwolenniczką kolorowych ciast i przyznam się, że minęło sporo czasu  zanim sięgnęłam po ten klasyk polskich stołów. 

Ciasto jest naprawdę smaczne, nie jest słodkie:) a zielony sok i znaczna ilość galaretki nadaje mu delikatnie kwaskowego posmaku. 
Polecam.

czwartek, 28 lutego 2013

Zebra z wiśniami


Ten przepis wynalazła w Kopalni Smaków moja znajoma. Usłyszałam: "to ciasto jest super!"- po takich słowach nie pozostało mi nic innego jak zakasać rękawy i też je wypróbować. Autorka wspomnianego przeze mnie bloga "podrasowała" klasyczną zebrę wiśniami z syropu... Ja poszłam o krok dalej i stworzyłam nieco alkoholową wersję zebry wykorzystując do ciasta wiśnie z nalewki -  efekt rewelacyjny! Dzięki wiśniom ciasto jest wilgotne i ....

niedziela, 17 lutego 2013

Panna cotta jogurtowa z galaretką

deser bez pieczenia

Miałam ochotę na lekki deserek... Galaretka w towarzystwie piankowej warstwy panna cotty okazała się idealna na moje zachcianki;)

Dodatkowo, wiem, że czytają mojego bloga osoby które nie posiadają piekarnika-ten przepis jest dedykowany własnie Wam:)

wtorek, 12 lutego 2013

Faworki (Chrust)

Ostatki!!! 
Faworki są idealne dla tych, którzy potrzebują się wyżyć, ponieważ ciasto trzeba dobrze "zbić" wałkiem:) 

środa, 30 stycznia 2013

Numer 1 wśród tortów !

Tort w róże
To mój ulubiony tort. Nie jest przeraźliwie słodki, nie jest mdły... Jak dla mnie-tortowy ideał;) 
Zamieszczam go na życzenie jednej ze stałych czytelniczek bloga. Mam nadzieję, że się sprawdzi i uświetni zbliżające się urodziny:)
Gorąco polecam!

środa, 23 stycznia 2013

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki drożdżowe z cynamonem
Znikały w takim tempie, że z trudem udało mi się zrobić im zdjęcia:) Czy to wystarczająca reklama? Myślę, że tak:)
Polecam:)

środa, 16 stycznia 2013

Szarlotka z budyniem


Jabłecznik z budyniem

Otrzymałam rozkaz: "Napisz, że ona jest pyszna"  - Więc piszę:) Powstała spontanicznie - zniknęła błyskawicznie:) 
Przepis na to cudo znalazłam w Kopalni smaków, dodałam coś od siebie i oto jest. Zachęcam wszystkich miłośników szarlotek do spróbowania tego przepisu:)

sobota, 5 stycznia 2013

Keks z bakaliami

To był mój "keksowy debiut"- uważam, że udany:) Jeśli macie ochotę na mnóstwo bakalii w jednym ciachu to ten przepis jest właśnie dla Was:)

środa, 2 stycznia 2013

Ciasteczka z żurawiną i pistacjami (Cranberry Noel)

Cranberry Noel

Te ciastka chodziły za mną od dawna i w końcu w tym roku zdecydowałam się nie odkładać ich produkcji na później tylko zakasałam rękawy i wzięłam się do pracy!:)  Żurawina i pistację stanowią naprawdę zgrany duet. 

Bardzo kruche, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam:)