sobota, 26 kwietnia 2014

Mazurek czekoladowy w groszki

ciasto czekoladowe m&ms

Ach te groszki:) Kiedy natknęłam się na ten przepis- nie mogłam przejść obojętnie. Mocno czekoladowy z prostą, ale jakże efektowną dekoracją. Oprócz tego, że jest naprawdę dobry to cieszy oczy- nie tylko te dziecięce:)


Składniki:
Spód:
  • 250 g mąki krupczatki
  • 4 łyżki cukru
  • 125 g zimnego masła 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa czekoladowa:
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru
  • ok. 100 g kolorowych drażetek czekoladowych
    Mazurek m&m

Przygotowanie:
Spód:
1. W misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę,  cukier i kakao.
 2. Wbić jajko. Dodać pokrojone w kostkę masło, śmietanę i ekstrakt. Zagnieść ciasto. (Jeśli jest za suche można dodać 1 łyżkę zimnej wody).
3. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 30 minut.
4. Ciasto wyjąć. Pozostawić 1/3 ciasta do wykonania brzegów. Większe kawałki rozwałkować na grubość ok. 7 mm i delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe kawałki uformować w brzegi, np. kuleczki.  
5. Aby zapobiec wylewaniu się masy można Brzegi mazurka owinąć  folią aluminiową , ja jednak- aby ułatwić sobie pracę wyłożyłam ciasto nie na klasyczną blachę lecz bezpośrednio na różnej wielkości tacki aluminiowe-) 
5. Powierzchnię mazurka ponakłuwać widelcem.
6. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (grzanie góra-dół). Piec 25 minut. Po tym czasie uchylić drzwi piekarnika, studzić 10 min, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.

Masa czekoladowa:
1. Śmietankę zagotować, następnie zdjąć z ognia.
2. Dodać cukier, połamaną czekoladę, bardzo dokładnie wymieszać.  Odstawić na ok. 10 minut.
3.  Wystudzone spody mazurka pokryć cienką warstwą powideł. 
4. Lekko ciepłą masę czekoladową wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na wylanej masie czekoladowej układać czekoladowe drażetki (symetryczne rozłożenie drażetek ułatwi późniejsze krojenie)
5. Całość schłodzić.

 s
Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)

Printfriendly