Strrrrrrraszne!!!
Idealne na przyjęcie Halloweenowe. Na stole wywołują różne emocje (głównie uśmiech) i choć wyglądają przerażająco w smaku są naprawdę dobre.
Składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 2 2/3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- migdały blanszowane (przecięte na pół)
Przygotowanie:
- Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę.
- Dodać jajko, ekstrakt waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sól. Całość zmiksować a następnie zagnieść.
- Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 min.
- Z ciasta formować palce. (wałeczek powinien być znacznie cieńszy niż grubość naszego palca- najlepiej grubości długopisu-gdyż ciasto podczas pieczenia urośnie)
- W miejsce paznokcie umieścić migdał (mocowałam je za pomocą roztrzepanego białka, dzięki czemu "paznokcie" nie odpadały po upieczeniu)
- Piec w temp 190 C przez ok. 8 min.
Wyglądają genialnie! Pysznie i strasznie zarazem :)
OdpowiedzUsuńOstatnio królują na blogach te paluchy, jednak pierwszy raz widzę je wykonane w taki sposób. Są długaśneeee. Jak u prawdziwej wiedźmy :)
OdpowiedzUsuń