Muffinki sprawdzają się zawsze wtedy, kiedy potrzebujemy czegoś słodkiego w trybie natychmiastowym:) Te, nie tylko powstają, ale również znikają ekspresowo:) Z trudem udało mi się ocalić kilka sztuk do fotografii:)
Składniki: (na ok. 15 szt)
- 250 g mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 ml oleju
- 1 rozmącone jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 ml kefiru
- 1 szklanka jagód
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (tj. mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia). W drugiej misce łączymy składniki mokre (tj.olej, kefir, rozmącone jajko i ekstrakt z wanilii). Następnie łączymy zawartość obu misek. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
Foremki na muffinki wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 190° C przez ok. 20-25 min.
Smacznego!
śliczne :)
OdpowiedzUsuń