Zamieszczam go na życzenie jednej ze stałych czytelniczek bloga. Mam nadzieję, że się sprawdzi i uświetni zbliżające się urodziny:)
Gorąco polecam!
Składniki:
Biszkopt: (średnica 24 cm)**
- 4 jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
Krem:
- 1 l śmietany kremówki (36%)*
- 6 fixów śmietanowych (można zastąpić je żelatyną)
- 5 łyżek cukru pudru
- sok z cytryny
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
3/4 słoika powideł śliwkowych
Roztwór do nasączenia:
1, szklanka przegotowanej wody + 3 łyżki cukru + sok z co najmniej połowy cytryny (można dodać także 50 ml wódki)
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając dodać cukier. Następnie-stale ubijając-stopniowo dodać żółtka . Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie (najlepiej użyćdo tego sitka) wsypać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki!
Piec przez 45 min w temp. 160°C
(Aby biszkopt nie opadł po upieczeniu doradzam po wyłączeniu piekarnika wyjąć tortownice i upuścić ją z wysokości ok. 30 cm bezpośrednio na podłogę- oczywiście dno tortownicy skierowane jest do podłogi:) )
Krem:
Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier z
wymieszanym zagęstnikiem (tj, fixem śmietanowym). Gdy krem jest już dostatecznie ścięty (czyli, gdy poczujemy, że podczas ubijania
krem stawia opór mikserowi) dodać sok z połowy cytryny.
1/3 kremu przełożyć do osobnego naczynia i ubić dodając
kakao. Na koniec wcisnąć sok z pozostałej połowy cytryny. (Najlepiej
w tym czasie odstawić jasny krem do lodówki)
Biszkopt dzielimy na 2 blaty. Pierwszy blat nasączamy
przygotowanym wcześniej roztworem.
Smarujemy niewielką ilością kremu kakaowego, na który wykładamy powidła śliwkowe, a następnie rozprowadzamy pozostały krem kakaowy. Nakładamy drugi blat-dociskamy
i także nasączamy. Tak przygotowany tort wykańczamy białym kremem i dekorujemy.
Dekoracja:
Wbrew pozorom wykonanie róż nie jest trudne.
Najlepiej rozpocząć dekorację od boków tortu a następnie przystąpić do dekoracji wierzchu. Róże wykonujemy spłaszczoną końcówką szprycy cukierniczej i zataczamy okręgi kierując się od środka do zewnątrz.
(Oczywiście możecie udekorować tort w inny sposób)
*Jeśli decydujecie się na inną dekorację możecie użyć 250 ml śmietany mniej,
** Jeżeli chcecie zrobić większy tort (3 blatowy) oto proporcje na biszkopt:
- 7 jaj
- ¾ szkl mąki ziemniaczanej
- ¾ szkl mąki pszennej
- ¾ szkl cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Smacznego!
przepiękny tort i chyba równie smaczny. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:) Oczywiście polecam wypróbowanie:) Pozdrawiam.
UsuńWow, ale pięknie przystrojony:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tort się podoba. Pozdrawiam:)
UsuńJest piękny! Oglądałam kiedyś film instruktażowy jak takie cudeńka wycisnąć :) Na pewno kiedyś wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńTort marzenie!
OdpowiedzUsuńPrześliczny tort i sądzę, że także przepyszny. Przepis na pewno kiedyś wypróbuję, a dekoracji nie mogę sie nadziwić, piękny. Gratuluje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudeńko!
OdpowiedzUsuńPo prostu jedyny!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Pięknie ozdobiony... :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna dekoracja...Robi piorunujące wrażenie!!!
OdpowiedzUsuńDekoracja to prawdziwe arcydzieło!
OdpowiedzUsuńCudna dekoracja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wszystkim za miłe komentarze.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tort się podoba i jeszcze raz zachęcam do wypróbowania przepisu:)
Bardzo dziękuję za przepis. Dekoracja arcydzieło. P.S. Tort stoi już w lodówce:) Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne słodkości.
OdpowiedzUsuń