Ten przepis wynalazła w Kopalni Smaków moja znajoma. Usłyszałam: "to ciasto jest super!"- po takich słowach nie pozostało mi nic innego jak zakasać rękawy i też je wypróbować. Autorka wspomnianego przeze mnie bloga "podrasowała" klasyczną zebrę wiśniami z syropu... Ja poszłam o krok dalej i stworzyłam nieco alkoholową wersję zebry wykorzystując do ciasta wiśnie z nalewki - efekt rewelacyjny! Dzięki wiśniom ciasto jest wilgotne i ....
Składniki:
- 3 (niepełne) szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka gazowanego napoju pomarańczowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
- 3 łyżki kakao
- 500 g wiśni z nalewki (bądź moczonych w alkoholu)
Przygotowanie:
- Wiśnie odsączyć.
- Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę.
- Trzy łyżki mąki odkładamy. Pozostałą część łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej wraz napojem gazowanym, olejem i ekstraktem waniliowym. Całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy odłożone 3 łyżki mąki, do drugiej- kakao.
- Na środek tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy na zmianę po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta.
- Na wierzchu układamy wiśnie.
- Całość pieczemy w temperaturze 170 C przez 50-55 min.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz:)